NavMenu

Za unapređenje dunavske regije 165 mil EUR u narednih šest godina

Izvor: Energetski portal Subota, 12.06.2021. 11:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleksandra Kekić)Ilustracija
Ulaganje od 165 mil EUR u dunavski region u narednih šest godina planira Interreg Evropske unije, kroz Dunavski transnacionalni program.

Cilj je da se taj region integriše na ekonomskom i socijalnom planu. Takvu investiciju je na završnoj konferenciji Danube Energy+ projekta pod nazivom "Innovation ecosystem in the Danube macro region" predstavio Amir Kalajdžini, predstavnik Dunavskog transnacionalnog programa za Njemačku.

Kako je naveo, prvi prioritet njihovog novog programa jeste da ovaj region postane pametniji kroz razvoj istraživanja, kao i povećavanje inovativnih kapaciteta i prihvatanje napredne tehnologije, koje će uticati na industrijsku transformaciju i preuzetništvo. Drugi prioritet je smanjenje ispuštanja ugljen-dioksida, kroz promovisanje obnovljivih izvora energije, očuvanje prirode i izgradnje zelene infrastrukture u gradovima. Takođe je važno ekološko upravljanje vodama i otpadnim vodama. Kao treći i četvrti cilj su navedeni bolja socijalna inkluzija i pristupačnost obrazovanju, razvoj koncepta cjeloživotnog učenja, kao i unapređenje saradnje samih vlada i ostalih državnih organa u regionu.

- Za učešće će moći da se prijave univerziteti, instituti, privredne komore, regionalne agencije za razvoj, klasteri, neprofitne organizacije, mala i srednja preduzeća. Potrebno je da programi traju 30-36 mjeseci, da imaju 8-15 partnera iz 8-11 zemalja, a budžet po projektu će biti 1,5 do 2,5 mil EUR. To će svakako zavisiti od veličine projekta, pa je moguće da neki dobije i tri miliona, ali ovo je prosjek - objasnio je Kalajdžini.

Novac će se donirati projektima kako bi se doprinjelo razvoju institucionalnih kapaciteta, pomoglo daljim ulaganjima, podržao razvoj zajedničkog okvira za sprovođenje politika u različitim oblastima kao i njihovo usklađivanje, te nalaženje inovativnih rješenja za zajedničke probleme. Biće važno da projekti pored regionalnog umrežavanja, imaju i partnere iz različitih sektora.


Ovaj region čine Njemačka, Češka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Ukrajina, Moldavija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Rumunija i Bugarska.

Kroz raniji Danube Energy+ projekat, koji traje već tri godine, srpski Startit je s partnerima iz devet zemalja radio na promjeni regionalnog ekosistema.

Organizovano je 3.732 posjeta i iznedreno 25 mladih inovatora. Uz to su osnovani i hub-ovi kako u Srbiji tako i u ostalim državama za mlade lidere u ovim oblastima. U okviru Startita osnovan je hub sa ciljem da omogući podršku razvoja mladih inovatora. Novi projekat bi do kraja godine trebalo da usvoji Evropska komisija, pa se njegovo pokretanje očekuje na proleće 2022. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.