NavMenu

Vlada FBiH usvojila Nacrt programa javnih investicija do 2024. - Ukupna vrijednost projekata oko 16 mlrd KM

Izvor: eKapija Petak, 11.06.2021. 09:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: jocic/shutterstock.com)Ilustracija
Federalna vlada je usvojila Nacrt programa javnih investicija (PJI) Federacije BiH za period od 2022. do 2024. godine. PJI u ove tri godine obuhvata ukupno 126 projekata.

Od toga su 63 projekta u provedbi, 58 je kandidranih i pet projekata ima status odobrenih. Ukupna vrijednost svih projekata je oko 16 mlrd KM, od čega se 7,8 mlrd KM odnosi na kandidirane, 7,1 milijardi na projekte čija je provedba u toku i 964 mil KM na odobrene.

Među projektima odobrenim u trogodišnjem razdoblju su izgradnja autoceste na Koridoru 5C na dionicama Ozimice – Poprikuša (440 mil KM) i Putnikovo brdo – Medakovo (167 mil KM), te poddionica Mostar jug – Kvanj, dionica Jug – Zvirovići (178 mil KM), zatim Vjetroelektrana Vlašić snage 50 MW (160 mil KM), te projekat energetske efikasnosti u FBiH (18 mil KM), saopšteno je iz Federalne vlade.

Kada je riječ o projektima u provedbi, najznačajniji su oni u cestovnom prometu (3,3 mlrd KM), proizvodnji i snabdijevanju energijom (2,7 mlrd KM), vodosnabdijevanju i sanitaciji (319 mil KM) i željezničkom prometu (216 mil KM).

Posmatrajući po kantonima, ukupno su najvrijedniji projekti koji se provode u Tuzlanskom (1,9 mlrd KM) i Zeničko-dobojskom (1,8 mlrd KM), dok su projekti za koje je implementator Federacija BiH vrijedni 985 mil KM.

Inače, kandidirani projekti su oni za koje nisu osigurani izvori finansiranja u momentu izrade PJI, odobreni projekti su oni za čije finansiranje je, nakon zaključka Vlade FBiH, pokrenut proces osiguranja potrebnih sredstava, a za projekte u provedbi su, djelimično ili u potpunosti, osigurana domaća ili ino sredstva postala efektivna i njihova realizacija je u toku.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.