NavMenu

Raspisan javni poziv za dodjelu solarnih sistema katunima radi pružanja turističkih usluga

Izvor: eKapija Četvrtak, 10.06.2021. 15:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Gustavo Fring from Pexels)Ilustracija
Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije u partnerstvu sa organizacijom IADK i opštinom Istok sprovodi projekat Katuni - nova turistička ponuda Crne Gore i Kosova, kog finansira EU u okviru IPA programa prekogranične saradnje Crna Gora - Kosovo.

- Projekat za cilj ima unapređenje kvaliteta i diverzifikaciju turističke ponude bazirane na prirodnom i kulturnom nasleđu prekograničnog područja. Kao jedna od mjera jačanja turističke infrastrukture, predviđena je podrška katunima kroz dodjelu solarnih sistema čime bi se unaprijedili uslovi za život, poljoprivrednu proizvodnju i pružanje turističkih usluga u katunima - saopšteno je na sajtu Razvojne agencije.

Projektom će se uspostaviti katunska tematska staza koja povezuje katune u Rožajama, Beranama, Petnjici i Bijelom Polju, a katuni koji se nalaze na stazi, ili u blizini staze imaće prioritet prilikom dodjele solarnih sistema. U grupu katuna koji će se naći na stazi ili u njenoj neposrednoj blizini su katuni na široj teritoriji Peštera.

U slučaju nedovoljnog interesovanja od strane korisnika sa navedene teritorije, projektni tim zadržava pravo da solarne sisteme dodijeli i drugim katunima, koji nisu na naznačenoj teritoriji, ali su sa teritorije dozvoljenih opština prekograničnog programa Crna Gora-Kosovo.

Podrška se prvenstveno daje nosiocima i članovima porodičnih poljoprivrednih gazdinstava koji izdižu u katune tokom ljetnjeg perioda, koji ispunjavaju uslove i žele da pružaju ili već pružaju usluge u oblasti turizma. Podrška može biti dodijeljena i domaćinstvima koja direkno ne mogu pružati usluge smještaja, ali ispunjavanju eliminatorne uslove.

- Cilj je da se kroz ovu podršku stvori mogućnost da turisti u katunima mogu prespavati, i/ili da se kod njih mogu pripremati i služiti tradicionalni obroci, i da u zavisnosti od primarne djelatnosti domaćinstva, mogu pružati i druge usluge (jahanje konja, vođenje gostiju do obližnjih turističkih atrakcija, učestvovanje u tradicionalnim seoskim aktivnostima kao što su sakupljanje bilja i šumskog voća, pravljenje sokova i džemova, košenje i sakupljanje sijena i slično) - navedeno je.

Nosioci i članovi porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, čiji je primarni izvor prihoda poljoprivreda, koji izdižu u neki od katuna u opštinama Rožaje, Berane, Petnjica i Bijelo Polje.

Projektom će biti obezbijeđene dvije vrste solarnih sistema za proizvodnju električne energije:
  • Solarni sistemi manje snage (punjenje telefona, sijalica, radio, TV) - ukupno 30 sistema i
  • Solarni sistemi veće snage (punjenje telefona, sijalica, radio, TV i frižider) - ukupno 20 sistema
Javni poziv otvoren je do 30. juna 2021. godine do 14 sati.

Više informacija možete vidjeti OVDJE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije

EBRD najavljuje tender za autoput - Vrijednost dionice od Mateševa do Andrijevice 530 mil EUR, banka finansira 200 miliona

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je prethodno obavještenje za tender za izgradnju autoputa Bar-Boljare, dionica Mateševo Andrijevica. Kako je pojašnjeno u obavještenju, procijenjena vrijednost radova je 530 mil EUR, dok će od tog iznosa EBRD finansirati 200 miliona. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.