NavMenu

Beč će višak struje iz vjetroelektrana upotrebljavati za daljinsko grijanje

Izvor: Balkan Green Energy News Četvrtak, 10.06.2021. 08:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Grzegorz Gorniak/unsplash)Ilustracija
Wien Energie postavlja dva rezervoara za vodu koju će grijati pomoću struje iz mreže tokom perioda slabe potražnje, tako da energija iz vjetroelektrana ne ostane neiskorišćena, i direktno je ubacivati u grijnu mrežu u Beču.

Pored svjetski poznate spalionice otpada Spittelau u Beču, Wien Energie gradi sistem za pretvaranje struje iz obnovljivih izvora u toplotnu energiju. Taj pogon će omogućiti da se iskoriste viškovi iz mreže za koje dosad nije bilo adekvatnog rješenja, a tako će i pomoći stabilnosti elektroenergetskog sistema.

Postrojenje bi po planu trebalo da počne da radi sledećeg proljeća. Pomenuti gradski snabdjevač strujom, gasom i toplotnom energijom ga gradi na mjestu gdje su donedavno stajala dva rezervoara nafte. Njih će zamijeniti dva tanka s grijačima snage po pet megavata. Namijenjeni su uglavnom za upotrebu energije iz obnovljivih izvora, piše Igor Todorović za Balkan Green Energy News.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar-Ulcinj preko 2 mil EUR

Uprava za saobraćaj ponovo je raspisala tendere za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar - Ulcinj. Vrijednost radova za rekonstrukciju mosta Kruče zadržala se na 1,44 mil EUR sa uračunatim PDV-om. Most Kruče nalazi se na magistralnom putu Bar - Ulcinj, na km 16+200. Kako se može vidjeti u glavnom projektu sanacije, za čiju izradu je bio zadužen Projectman iz Podgorice, nakon analize mogućih rešenja sanacije mosta Kruče, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.