NavMenu

Air Montenegro dobio međunarodnu oznaku

Izvor: Mina Srijeda, 09.06.2021. 09:32
Komentari
Podeli
(Foto: ToMontenegro/Maksim Arbuzov)
Nova nacionalna avio-kompanija Air Montenegro dobila je od Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo (ICAO) novu oznaku - ICAO code i pozivni znak - call sign.

Vijestima je iz kompanije saopšteno da će se Air Montenegro u vazduhoplovnim operacijama prepoznavati po svojoj oznaci MNE, dok je radijski pozivni znak preko kojeg će posade njegovih aviona komuniciratri sa kontroloom leta i ostalim učesnicima u vazdušnom saobraćaju Mount eagle - planinski orao.

Kompanija sjutra počinje prve komercijalne letove prema Beogradu.

Iz kompanije su saopštili da se ICAO oznaka poklopila sa međunarodnom skraćenicom za Crnu Goru - MNE, te da je rijedak slučaj da državna kompanija ima oznaku kao i država, dok se sa pozivnim znakom povezuju sa državnim grbom.

U kompaniji se nadaju da će do kraja ljeta imati i IATA (Međunarodno udruženje avio-kompanija) oznaku za koju su pokrenuli proces dobijanja.

Iz Air Montenegra su rekli da su svo letačko, kabinsko i tehničko osoblje, koja sada imaju, preuzela iz bivše nacionalne avio-kompanije Montengro Airlines (MA), te da je deset pilota i 16 članova kabinske posade za sada dovoljno da opsluži jedan avion koji će na početku biti u upotrebi.

- Najoptimalnije je bilo zapošljavati provjeren i dokazan kadar iz MA čime se očuvao kontinuitet u kvalitetnom stručnom licenciranom osoblju koje je doprinijelo savršenom sigurnosnom rezultatu koji je imala prethodna kompanija - kazala je portparolka kompanije Mina Muković.

Kompanija priprema raspisivanje novih oglasa za zapošljavanje i obuke, jer će se sa ulaskom drugog aviona u saobraćaj, u prvoj polovini jula, i broj posade povećati na optimalan, dok će broj zaposlenih u tehnici kompanije i broj letačkog osoblja biti direktno srazmjeran samo broju aviona i letova.

U kompaniji računaju da bi mogli dobiti i treći avion E195, koji je koristio MA, o kome Vlada pregovara sa brazilskom bankom BNDS.

Banka je 2010. godine taj avion prodala MA koji je isplatio najveći dio tog kredita. Za njegovo vraćanja u saobraćaj od momenta kada ga u slučaju uspješnog okončanja pregovora preuzme Air Montenegro biće potrebno oko tri sedmice.

Kompanija je sklopila dva ugovora o održavanju vazduhoplova sa slovačkim kompanijama Consolidated Aerospace Industries i Austrian Airlines Technik-Bratislava.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.