NavMenu

Raste interesovanje kineskih kompanija za Crnu Goru - Prošle godine rekordan priliv stranih investicija iz Kine

Izvor: Mina Srijeda, 09.06.2021. 09:08
Komentari
Podeli
(Foto: crystal51/shutterstock.com)
Inicijativa 17+1 rezultirala je povećanim interesovanjem kineskih kompanija za Crnu Goru, saopštio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i dodao da je u prošloj godini zabilježen najveći priliv stranih direktnih investicija iz Kine.

- Inicijativa 17+1 rezultirala je povećanim interesovanjem kineskih kompanija za Crnu Goru, tako da smo zabilježili najveći priliv stranih direktnih investicija iz Kine u prošloj godini od 71,23 mil EUR, u poređenju sa prethodnim periodom - kazao je Milatović.

On je putem videa učestvovao na Ekonomskom i trgovinskom međunarodnom forumu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CIE).

- Robna trgovina između Crne Gore i Kine je u prošloj godini bila značajna za naše standarde, sa uvozom od 218 mil EUR i izvozom od 22,1 mil EUR, ostavljajući, ipak, ogroman prostor za pronalaženje novih modaliteta za povećanje izvoza - rekao je Milatović.

On je dodao da je forum prilika da se istakne da je, u kontekstu Covid-19, Vlada, prepoznajući značaj funkcionalne međunarodne trgovine, ponudila zemljama regiona da uvoz, izvoz i tranzit robe vrši kroz Luku Bar.

Iz Ministarstva su kazali da je Ekonomskim i trgovinskim forumom zvanično počela Inicijativa saradnje 17+1.

- Ova platforma je izuzetno široka i obuhvata saradnju u skoro svakom aspektu državnih politika i potpolitika. Koristi se za unapređenje saradnje Kine i zemalja CIE, a kao takva dodatno je osnažila ekonomsku saradnju između Crne Gore i Kine u posljednjih nekoliko godina - navodi se u saopštenju.

Crna Gora cijeni pravovremenost i sadržaj te Inicijative i istovremeno prepoznaje svoj interes, koji je na liniji njenih spoljnopolitičkih prioriteta.

- Za Crnu Goru je, kao i za zemlju kandidata za članstvo u Evropsku uniju (EU), najvažnije da su sve aktivnosti i projekti obuhvaćeni Inicijativom 17 + 1 kompatibilni sa obavezama proisteklim iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, osiguravajući usklađenost sa politikama EU - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.