NavMenu

Pet razloga zbog kojih žene stare brže nego muškarci

Izvor: eKapija Utorak, 08.06.2021. 13:07
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Nije tajna da žene žive duže od muškaraca. Ovo se čini kao dobra vijest za dame, no ipak postoji jedna stvar koju nisu očekivale. Ispada da žene stare brže od muškaraca. I to ustvari ne čudi jer za to imaju puno razloga – od trudnoće do menopauze, ali i mnoge druge životne okolnosti utječu na to.

Žene više pate od stresa nego muškarci
Žene su sklonije mentalnim slomovima, posebno ako su oni povezani s poslom, prema dr. Judith Mohring. Osim toga, hormonska razlika je ono što sve to objašnjava. Fluktuacije hormona povezane su s depresijom. Štoviše, sezonski afektivni poremećaj više pogađa žene nego muškarce. Također, stalni stres neizbježno dovodi do ranog starenja, prenosi Index.hr.

Žene koje su rađale brže stare

Studija provedena na Sveučilištu George Mason dokazala je da zbog trudnoće izgledate 11 godina starije. Stvar je u tome što žene koje su rodile imaju kraće telomere od onih koje nikada nisu rađale, a što su vaši telomeri kraći, to izgledate starije. Osim toga, stres tijekom trudnoće nije rijetkost, što također ubrzava proces starenja.

Koža muškarca je deblja

Prema dermatolozima, muška koža je 25% deblja od ženske. Postotak se može razlikovati od osobe do osobe, ali općeniti podatak ostaje isti. Međutim, iako ima manje bora na muškim licima, one koje su tamo dublje su od ženskih.

Razine testosterona su različite

Estrogen je odgovoran za mladoliko žensko lice dok je testosteron tipičan za muškarce. Visoka razina testosterona usporava starenje. Iako estrogen služi i kao hormon protiv starenja, njegova proizvodnja opada brže od proizvodnje testosterona. Zato se kod žena ranije pojavljuju bore.

Menopauza uzima svoj danak

Gubitak hormona tijekom menopauze ubrzava proces starenja. Kad žene uđu u menopauzu, njihova tijela više ne proizvode onoliko kolagena koliko su ga proizvodila prije. To uzrokuje gubitak elastičnosti kože, prenosi Tip.ba.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Ellena group želi oporavak Boke i otvaranje hotela Plaža

Kompanija Ellena group iz Herceg Novog, koja je početkom aprila postala vlasnik 33% akcija u Vektra Boki, uputila je zahtjev stečajnom sudiji u Vektri Montenego (koja ima 59% akcija u Vektra Boki) Draganu Vukčeviću i stečajnom upravniku Radojici Grbi za sazivanje vanredne Skupštine akcionara "Vektra Boke". To je "Vijestima" kazao vlasnik Ellena group Danilo Matijašević. Teme vanredne Skupštine akcionara bile bi imenovanje novog upravnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.