NavMenu

Značajna priznanja za tradicionalnu kuhinju sa sjevera Crne Gore - Publikacija Gorska trpeza među najboljima na svijetu

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 07.06.2021. 15:15
Komentari
Podeli
(Foto: Gorska trpeza/montegastro.me)
Publikacija Gorska trpeza osvojila je dva priznanja na konkursu francuske fondacije The Gourmand Awards - prvo mjesto u kategoriji "Gastro turizam", i drugo u kategoriji "Najbolji među najboljima na cijelom svijetu". Kako je saopšteno iz Regionalne razvojne agencije (RDA) za Bjelasicu, Komove i Prokletije koja je i pripremila publikaciju, Gorska trpeza će biti izložena u muzeju Alfreda Nobela u Švedskoj u naredna 4 mjeseca, kao dio postavke koja se bavi temom svjetskog kulinarskog nasleđa.

- Italijanska pizza je nastala kao hrana siromašnih, i stekla svjetsku slavu. Naš skrob od kopriva je isto nastao iz prijeke potrebe, kao i brojna naša nacionalna jela, samo nisu stekli slavu svjetskih razmjera. Sad je trenutak da se oda priznanje svim našim ženama kroz istoriju koje su kreativno smišljale kako da od ograničenih namirnica pripreme kvalitetne obroke svojoj familiji! Dakle, upravo njihovi recepti, uobličeni u publikaciji Gorska trpeza, su doprinijeli da ova publikacija dobije drugo mjesto u kategoriji "Najbolji među najboljima na cijelom svijetu", ali i prvo u kategoriji Gastro turizam - objavljeno je na Facebook stranici Regionalne razvojne agencije.

Oni su izrazili zahvalnost partnerima i donatorima koji su podržali ovaj projekat.

- Donatori su EU kroz CBC Montenegro Albania, kao i EBRD/FAO za durmitorsku regiju, dok je ko-finansiranje stiglo od Ministarstva javne uprave. Naročito se zahvaljujemo svim saradnicima koji su doprinijeli da iz našeg malog ćoška svijeta izađe publikacija koja je privukla pažnju i zavrijedila poštovanje svjetskih gastro eksperata - poručuju iz Agencije.

Digitalna verzija kuvara, kao i sve tačke na gastro ruti se mogu naći na sajtu www.montegastro.me.

- Mi vam se javljamo fotografijom iz Pariza kad dođe vrijeme, a u međuvremenu se nadamo i da će neko od naših iz dijaspore obići muzej Alfreda Nobela i poslati nam sliku da vidimo kako se u velikom društvu snalazi naša Gorska trpeza - zaključuju iz Regionalne razvojne agencije za Bjelasicu, Komove i Prokletije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.