Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 07.06.2021.| 14:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sektoru metalurgije neophodna pomoć države - Metaloprerađivači snažno pogođeni krizom, šansu za razvoj vide u izvozu

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Christian Lagerek/shutterstock.com)
Prerađivačka industrija, a naročito metalski sektor bili su u teškoj situaciji i prije Covid krize, a pandemija je ukazala da Crna Gora ne treba da se oslanja na usluge, već da je proizvodnja, a prije svega industrija osnov ekonomske stabilnosti. Ovo je saopšteno na nedavno održanoj sjednici Odbora udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije pri Privrednoj komori (PKCG).

Predsjednik Odbora Ranko Nikolić naglasio je tešku situaciju u kojoj se nalazi metalski sektor, gdje se sa velikim izazovima u poslovanju naročito susrijeću velika preduzeća.

- Očekujemo od Vlade da ubrza svoje aktivnosti na podršci privredi, kao i da se olakšaju procedure kod finansijskih institucija, jer je neophodno uvesti svjež novac u kompanije u kojima se situacija usložnjava iz mjeseca u mjesec - kazao je Nikolić.

Ocijenio je da stopa poreza na nepokretnosti od jedan odsto u pojedinim opštinama, uključujući Nikšić, predstavlja značajnu biznis barijeru. Privredna komora je više puta zatražila da ove stope budu značajno niže, a takvu preporuku lokalnim samoupravama je dala i Vlada.

Igor Vujović iz kompanije Tara Aerospace, istakao je da je ova kompanija jedan od najvećih privrednih subjekata na sjeveru države, ali da je kao predstavnica namjenske industrije izostavljena iz svih mjera finansijske podrške.

- To se mora da se promijeni jer bi podrška doprinijela novim projektima i otvaranju radnih mjesta - poručio je.

Vujović je saopštio i da ovo preduzeće ponovo pokreće civilni program proizvodnje metala u svojoj fabrici uključujući i uslugu površinske zaštite metala.

Slobodan Stanić iz firme Remid Vis Mašinski centar ukazao je na problem nelikvidnosti i naplate potraživanja na domaćem tržištu.

- Jedini pravac razvoja vidim u izvozu i predlažem da se formira posebna komisija koja bi napravila presjek u ovom sektoru i na osnovu dobijenih rezultata da se kreiraju odgovarajući projekti podrške - kazao je Stanić.

Ivan Gogić iz kompanije Lenox saglasan je sa Stanićem i smatra da je neophodno da se crnogorske kompanije usmjere na izvoz.

- Potrebna nam je velika podrška u izvozu jer su kompanije iz okruženja mnogo konkurentnije od nas. Treba nam podrška kako bismo obnovili mašine, a i uvećali kapacitete, jer jedino tako možemo biti konkurentni - smatra Gogić.

I Draženka Lukovac iz Uniprom KAP-a ocjenjuje da velike kompanije poput ove nijesu bile do sada obuhvaćene podrškom i da to treba da se promijeni, naročito jer se na njihovo poslovanje oslanjaju brojna mala i srednja preduzeća.

Predstavnica Ministarstva ekonomskog razvoja Renata Milutinović smatra da je neophodan uvid u planove vlasnika o daljem radu kompanije te se nakon toga može razgovarati o eventualnoj podršci. Takođe, istakla je da je u planu rada Vlade priprema strateškog dokumenta koji će dati presjek stanja raspoloživih kapaciteta u sektoru kao i šta je potrebno uraditi kako bi se proširila proizvodnja.

Tokom sjednice pomenuta je i uloga preduzeća iz ovog sektora u podršci zdravstvenom sistemu Crne Gore. Jedna od kompanija koja se istakla u tome bila je Zip Danilovgrad koja je u kratkom roku proizvela krevete za privremene bolnice.

- Mala preduzeća su fleksibilna, što je veliki potencijal koji treba iskoristiti i podstaći proizvodnju - istakao je Draško Tomašević iz kompanije Zip.

Poslovanje u sektoru

Ukupan prihod kompanija koje posluju u metalskom sektoru u 2020. godini iznosio 208,1 mil EUR, što je 3,2% manje u odnosu na prethodnu.

- U prvom kvartalu 2021. godine metali i metalni proizvodi čine 26% u ukupnom crnogorskom izvozu. Uvoz metala i metalnih proizvoda bilježi pad od 23,4% u odnosu na isti period 2020. godine, dok izvoz bilježi rast od 3,6%. Tokom tri mjeseca tekuće godine, izvoz gvožđa i čelika bio je na nivou 8,1 mil EUR, što za isti uporedni period 2020. godine, kada je bio na nivou od 4,7 miliona, bilježi rast od 71,6% - saopštila je sekretarka Odbora Marija Milačić.

Izvoz proizvoda od gvožđa i čelika za tri mjeseca 2021. godine nalazi se na istom nivou kao i u prethodnoj godini.

- Kada su bakar i proizvodi od bakra u pitanju, izvoz u prvom kvartalu 2021. godine je na nivou od 1,8 mil EUR, što bilježi rast u odnosu na isti uporedni period prethodne godine, kada je iznosio jedan milion. Izvoz aluminijuma i proizvoda od aluminijuma bilježi pad od 19,3% za prvi kvartal, u odnosu na isti period 2020. godine - zaključila je Milačić.

Mjere podrške

Predstavnica Ministarstva ekonomskog razvoja Renata Milutinović istakla je da je država svjesna situacije u kojoj je prerađivačka industrija a posebno metalski sektor, koja je bila loša i prije Covid krize.

- Pandemija je pokazala da Crna Gora ne treba da se oslanja na usluge, već da je proizvodnja, a prije svega industrija osnov ekonomske stabilnosti. Ulaganje u nju je investicija u budućnost, jer razvoj treba temeljiti na nečemu što je stalno i održivo, a to je proizvodnja - naglasila je Milutinović, dodajući da će Vlada kreirati strateški razvojni dokument koji će predvidjeti brojne instrumente namijenjene privredi.

Ona je predstavnicima sektora prezentovala novi paket Vladinih mjera podrške privredi i građanima, istakla je važnost komunikacije sa metaloprerađivačima i unapređenja saradnje kako bi se zajedničkim snagama odgovorilo na izazove u ovom sektoru.

Spasoje Vujošević iz Investiciono razvojnog fonda predstavio je 36 kreditinih linija koje u 2021. doprinose otvaranju novih radnih mjesta, razvoju postojećih preduzeća i preduzetništva kroz podršku posebnim ciljnim grupama (mladi, žene, visokoškolci i sl.), podršci poljoprivredi, turizmu, drvopreradi i drugim, konkurentnosti crnogorskih proizvoda na drugim tržištima, te održavanju likvidnosti.

Vujošević je posebno predstavio liniju za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom Covid-19, čiji je cilj podrška ugroženim djelatnostima i privrednim subjektima kojima je prihod pao 30% i više u odnosu na 2019. godinu.

- Suština podrške je da se sačuvaju radna mjesta kroz finansiranje zarada, obrtnih sredstava, plaćanja režijskih troškova i obaveza prema dobavljačima, po izuzetno povoljnim uslovima finansiranja. Ova kreditna linija je isključivo za rješavanje problema nelikvidnosti vezano za ublažavanje posljedica pandemije Covid-19 i ne može se koristiti za one koji su nastali u ranijem periodu - objasnio je.

Kreditna linija je namijenjena kupovini zaliha roba, sirovina, repromaterijala, plaćanju režijskih troškova, isplati neto zarada, troškova zakupa, naveo je on. Moguće je odobravanje kredita u iznosu do 150.000 eura, a za preduzetnike do 35.000, sa kamatnom stopom 1,5 odsto rokom otplate 60 mjeseci i grejs periodom od godinu.

Privrednici su iskazali interesovanje kako da apliciraju za pojedine linije podrške IRF-a i govorili o iskustvima saradnje sa ovom finansijskom institucijom.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE