NavMenu

Regionalni vodovod spreman za sezonu - Završena i analiza zaštite izvorišta Bolje sestre

Izvor: eKapija Nedjelja, 06.06.2021. 12:02
Komentari
Podeli
(Izvorište Bolje sestre)Regionalni vodovod Crnogorsko primorje je, uprkos brojnim izazovima, spreman za turističku sezonu 2021. godine - saopštio je izvršni direktor ovog preduzeća Goran Jevrić.

- Operativna spremnost ovog složenog tehničko-tehnološkog sistema koji se prostire na teritoriji Podgorice i 6 primorskih opština, u dužini od 130 km, sa 400 manjih i većih objekata, je na potrebnom nivou, zahvaljujući vrijednom kolektivu i prije svega stručnim kadrovima tehničkog sektora. Time je ispunjen najvažniji infrastrukturni preduslov za uspješnu turističku sezonu, od koje svi očekujemo da bude jedno od rješenja za aktuelne ekonomske izazove - poručio je Jevrić, saopšteno je na kompanijskom sajtu.

Istakao je i da je završeno 99% radova na izgradnji infrastrukture RV za priključenje HN, a konačan završetak je uslovljen rješenjem imovinsko-pravnog odnosa na parceli u dužini od svega 35 m.

- Iako su još 2017.godine ispunjeni svi zakonski uslovi, Uprava za nekretnine-PJ Tivat nije sprovela sopstveno pravosnažno rješenje. Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je, nakon obraćanja RV, preduzelo hitne mjere ka rješavanju ovog "čudnog" administrativnog izazova. Regionalni vodovod je kao investitor sproveo sve zakonom predviđene radnje što je potvrđeno i zapisnikom inspekcijskog organa koji je kontrolisao prijavu gradnje cjevovoda. Ovo je isključivi razlog zbog kog je RV pokrenuo niz drugih pravnih radnji, poput tužbe predate 22. februara 2021. godine pred Upravnim sudom CG - rekao je Jevrić.

Prema njegovim riječima, Regionalni vodovod je kroz partnerstvo sa EBRD, realizovao istraživanje koje je uradio Energoprojekt hidroinženjering.

- Zahvaljujući činjenici da je EBRD kao strateški partner RV još 2017.godine podržao ovo preduzeće da se iz odobrenog granta, vrijednosti milion eura, sa 160.000 eura finansira stručno istraživanje zaštite izvorišta Bolje Sestre, jer je pad izdašnosti izvorišta i tada bio prioritet i za RV i EBRD - istakao je direktor Jevrić uz podsjećanje da je analiza eksperstkog tima Energoprojekta, koja je dostavljena resornom Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, potvrdila višegodišnje stavove Regionalnog vodovoda.

- Na koje smo uporno ukazivali u više od 150 zvaničnih dopisa nadležnim instirucijama u vezi nelegalne eksploatacije pijeska, kako bi iste, shodno svojim jasnim zakonskim ovlašćenjima, konkretno reagovale u cilju zaštite izvorišta Bolje Sestre - poručio je Jevrić.

Kako je dodao, klimatske promjene, a posebno antropogeni uticaji sve više utiču na vodne resurse u cijelom svijetu, pa to mora biti prioritet interesovanja svakog odgovornog društva.

- Stoga je RV u januaru 2019. godine u saradnji sa resornim ministarstvom održivog razvoja i turizma organizovao stručnu raspravu na temu zaštite izvorišta Bolje Sestre, kada smo i zvanično inicirali da i u Crnoj Gori univerzalno pravo na vodu postane ustavna kategorija, što su već učinile mnoge razvijene zemlje - zaključuje izvršni direktor Regionalnog vodovoda.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Autoput Andrijevica-Peć povezuje Crnu Goru sa evropskim koridorima - I za gradnju dionice do Čakora očekuju se sredstva iz EU fondova

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.