Izvor: eKapija | Subota, 05.06.2021.| 12:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kreće realizacija projekta unapređenja energetske efikasnosti u javnim zgradama - Uskoro tenderi za izvođače, šansa i za male građevinske firme

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Radovan1/shutterstock.com)
Uskoro kreće realizacija projekta "Unaprijeđenje energetske efikasnosti u javnim zgradama", pa je Ministarstvo kapitalnih investicija u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore, ogranizovalo prezentaciju tokom koje su se upoznali privrednike sa osnovnim elementima projekta, te tenderskim procedurama za odabir izvođača radova, a u cilju učešća što većeg broja ponuđača na predstojećim tenderima.

U ime Privredne komore pozdravnu riječ uputila je Slavica Pavlović, koja je kazala da projekat "Unaprijeđenje energetske efikasnosti u javnim zgradama" implementira Ministarstvo kapitalnih investicija u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, Ministarstvom finansija i socijalnog staranja i Upravom za katastar i državnu imovinu.

- Riječ je o samo jednoj od aktivnosti koju Komora prati u ovoj jako bitnoj oblasti za crnogorsku privredu, a sektor građevine je prepoznat kao jedan od najbitnijih koji je presudan za postizanje energetskih ciljeva kao i unapređenje zaštite životne sredine - istakla je ona

Vladimir Durutović, v.d. generalnog direktora Direktorata za energetiku i energetsku efikasnost u Ministarstvu kapitalnih investicijaje podsjetio je na aktuelnosti u oblasti energetike, gdje se, prema njegovim riječima, "dešava prava mala revolucija".

- Posljednjih godina sve intezivnije se žele smanjiti izvori energije od fosilnih goriva, a maksimalno iskoristiti izvori obnovlijve energije, koji doprinose smanjenju efekta staklne bašte i zagađenja životne okoline - istakao je on.

Durutović je kazao da je Crna Gora, kao i druge zemlje članice energetske zajednice, preuzela određene obaveze po pitanju poboljšanja enegretske efikasnosti, a da je najveća odgovornost na javnom sektoru koji spostvenim primjerom treba da pokaže značaj ulaganja u pronalazak metoda i mjera za racionalizaciju potrošnje energije i korišćenje njenih čistih izvora.

Prema njegovim riječima, najvažnije od svega je to što je stvoren snažan zakonski okvir i usvojen plan za unaprijeđenje ambijenta energetske efikasnosti.

Sandra Šipčić iz Jedinice za implementaciju projekta Ministarstva kapitalnih investicija istakla da javne sektor treba da ima vodeću ulogu u promociji energetske efikasnosti. Kako na evropskom nivou, tako i u Crnoj Gori, u zgradama se troši oko 40% energije. U javnom sektoru najveći potrošači energije su zgrade u obrazovanju i zdravstvu. U cilju smanjenja optimizacije potrošnje i poboljšanja uslova za boravak i rad korisnici projekta biće obrazovne ustanove (Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta), socijalne (Ministarstvo finansija i socijalnog staranja), te administrativne (Uprava za katastar i državnu imovinu).

- Sredstva za implementaciju projekta su obezbijeđena iz kredita KfW banke u iznosu od 45 mil EUR, iz donacije Evropske unije u iznosu od 4,7 miliona i iz sopstvenog doprinosa u iznosu od 10 miliona eura - kazala je Šipčić.

Prema njenim riječima, projektom će biti obuhvaćena izgradnja administrativnog objekta površine 5000-8000 m2, za potrebe državnih organa, koji će biti projektovan i izgrađen po najvišim evropskim standardima energetske efikasnosti, zatim rekonstrukcija i adaptacija administrativnih objekata u nadležnosti Uprave za katastar i državnu imovinu, te rekonstrukcija i adaptacija obrazovnih i socijalnih ustanova sa ciljem optimizacije potrošnje energije i poboljšanja uslova za boravak i rad korisnika, a sve u cilju ispunjenja obaveza definisanih Zakonom o efikasnom korišćenju energije.

Ona je kazala da će se tenderska procedura organizovati u skladu sa pravilima KfW banke, i predstavlja međunarodni otvoreni postupak sa pretkvalifikacijom.

- Procedura podrazumijeva tehničku i finansijsku ponudu, koje moraju biti na engleskom jeziku. Ugovor po kojem se izvode radovi je FIDIC Pink book - navela je Šipčić.

- Ugovori o izvođenju radova planirani su u periodu 2021-2026, a rekonstrukcija i adaptacija obuhvatiće najviše 24 osnovnih i srednjih škola i po jednu socijalnu ustanovu i administrativni objekat, a planirana je izgradnja novog administrativnog objekta i socijalne ustanove - kazala je ona.

Tokom diskusije sa privrednicima istaknuto je da treba uključiti i male građevinske firme u ove projekte i dozvoliti im da rade projektovanje, građenje, stručni nadzor, reviziju projektne dokumentacije, te stručne poslove iz oblasti energetike.

Zaključeno je i da privredna društva treba da se udružuju u cilju lakšeg poslovanja.

Na kraju, iz Ministarstva kapitalnih investicija je poručeno, da osim navedenog projekta, implementiraju i druge projekte energetske efikasnosti, koji obuhvataju primjenu mjera energetske efikasnosti u zdravstvenim ustanovama, kao i projekte namijenjene građanima. Navedeni projekti podrazumijevaju učešće građevinskih firmi, pa samim tim se pozivaju i građevinske firme da učestviju na predstojećim tenderima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE