NavMenu

Most na Jugozapadnoj obilaznici neće se koristiti još najmanje dva mjeseca - Bemax zadužen za izmještanje dalekovoda

Izvor: Mina Subota, 05.06.2021. 12:04
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Glavni grad Podgorica/Screenshot)
Izmještanje dalekovoda uz trasu Jugozapadne obilaznice uvršteno je u tendersku dokumentaciju i sastavni je dio ugovora o građenju koji je zaključen sa izvođačem radova kompanijom Bemax, saopštili su iz Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice.

Zbog dalekovoda koji još nijesu izmješteni most na Jugozapadnoj obilaznici se neće koristiti još najmanje dva do dva i po mjeseca, iako ga je 21. maja svečano otvorio gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković, piše Dan.

Iz firmi Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) su rekli da su dalekovodi tu pola vijeka.

- Treba obaviti intervencije na dva dalekovoda naponskog nivoa 110 kilovolti (kV) na ukupno pet stubnih mjesta, koji se nalaze uz trasu Jugozapadne obilaznice. U fazi izrade glavnog projekta Jugozapadne obilaznice, kao sastavni dio projekta urađen je najprije elaborat, a zatim i projekat izmještanja dalekovoda predmjerom i predračunom radova, koji je uvršten u tendersku dokumentaciju i sastavni je dio ugovora o građenju zaključenim sa izvođačem radova Bemaxom - kazali su iz Agencije.

Oni su naveli da su ti radovi sastavni dio izgradnje prve i treće dionice Jugozapadne obilaznice, a ne mosta preko rijeke Morače.

- S obzirom da je u međuvremenu došlo do izmjene Detaljnog urbanističkog plana (DUP) koji je usvojen u prošloj godini, trebalo je zatražiti urbanističko-tehničke uslove u skladu sa novim planom, izvršiti izmjenu projektne dokumentacije, revidovati projekat, zatim riješiti imovinsko-pravne odnose i tek nakon toga uputiti zahjev za izdavanje odobrenja za gradnju - objasnili su iz Agencije.

Odobrenje za gradnju je neophodno za tu vrstu objekta, jer dalekovodi spadaju u složene inženjerske objekte.

- Treba naglasiti da je u prethodnom periodu detaljni urbanistički plan mijenjan četiri puta, a planeri su tek u posljednja dva uvrstili izmještanje dalekovoda - rekli su iz Agencije.

Oni očekuju da će za nekoliko dana dobiti odobrenje za gradnju, a sami radovi bi trebalo da traju između 30 i 45 dana.

- Vrijednost radova izmještanja dalekovoda iznosi 275 hiljada EUR i neće predstavljati dodatni trošak za investitora. Ovi radovi su već uračunati u cijenu prve i treće dionice Jugozapadne obilaznice. Jasno se vidi da kašnjenje u realizaciji nije prouzrokovano bilo kakvom greškom investitora, već su za to postojali razlozi na koje nijesmo mogli uticati - zaključili su iz Agencije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.