NavMenu

Nordeus, jednu od najuspešnijih domaćih IT firmi, preuzela američka kompanija Take-Two Interactive za ne više od 378 mil USD

Izvor: eKapija Četvrtak, 03.06.2021. 10:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / 11333328)Ilustracija
Srpski Nordeus, gejming kompanija koja stoji iza jedne od najuspješnijih domaćih video igara, a možda i najuspješnijih srpskih proizvoda, Top Eleven, objavila je da se spaja sa Take-Two Interactive, jednom od najvećih gejming kompanija, u čijem vlasništvu su i Rockstar Games i 2K i razvoj nekih od najznačajnijih serijala u industriji, poput Grand Theft Auto, Red Dead, Bioshock, i mnogi drugi, prenio je Startit.

Kako je navedeno na portalu Take Two, kompanija preuzima Nordeus za ne više od 378 mil USD, od toga je 225 mil USD u kešu. U saopštenju na Businesswire navodi se da su u naknadu uključeni, osim keša, i akcije i potencijalna zarada.

- Tokom decenija sam upoznao sve važnije ljude iz industrije, pogotovo sa mobile strane. Mislim da se sa Take-Two najbolje poklapamo po kompanijskoj kulturi. Mislim da imamo dosta toga zajedničkog i da će nam oboma biti jednostavno da nastavimo sa razvojem u okviru partnerstva - izjavio je direktor Nordeusa, Branko Milutinović.

Nordeus smatra da će im partnerstvo sa velikom kompanijom poput Take-Two omogućiti da ostvare pun potencijal, kao i da u većoj mjeri doprinesu razvoju srpskog gejming ekosistema.

- Mislim da zajedno sa Take-Two možemo da dodamo energiju lokalnom ekosistemu i postignemo još bolje stvari. Mislim da će to biti sjajna posljedica. Ponosim se ulogom koju imam u tome, jer smo zaista uspjeli da pozitivno utičemo na veliki broj ljudi - napomenuo je Milutinović.

Nordeus je osnovan 2010. godine i jako brzo je počeo da bilježi veliki rast, te danas predstavlja jednu od najuspješnijih kompanija u srpskom gejmingu, a vjerovatno i jednu od najuspješnijih kompanija u Srbiji. Sa vrhunca uspjeha u prvim godinama Top Elevena, ovaj naslov je prolazio niz raznih promjena i pratio trendove u industriji, dok se nedavno našao na petom mjestu jednog izvještaja o fudbalskim igrama koje najviše prihoduju. Pored igre Top Eleven, kompanija je lansirala još jednu fudbalsku igru, kao i jednu epsku strategiju.

Nordeus ima međunarodnu reputaciju, i između ostalog je 2011. odnio nagradu za najbolji evropski gejming startap. U Srbiji se naširoko smatra poželjnim poslodavcem i svakako je odigrao ogromnu ulogu u inspirisanju velikog broja domaćih profesionalaca i preduzetnika da mogu napraviti veliki uspjeh na svjetskom tržištu iz Srbije.

Pored poslovnih aktivnosti, imali su i brojne društveno odgovorne aktivnosti, poput humanitarnih akcija, upravo pokrenute fondacije i kao suosnivači Srpske asocijacije industrije video igara (SGA) i Inicijative Digitalna Srbija (DSI).

Take-Two je postao zainteresovan za Nordeus još 2014. godine, a interesovanje nije opalo nakon neuspješnog razgovora o akviziciji. Kako se navodi, igra Top Eleven postoji 10 godina i ne prestaje sa rastom, baš kao i sam Nordeus, pa su iz kompanije smatrali da je sada došao pravi trenutak za novi pokušaj.

- U pravljenju poslova, pogotovu u sferi free 2 play mobilnih igara, gdje se sreća mijenja iz mjeseca u mjesec, prilikom akvizicija treba obratiti pažnju da ne uhvatite nož koji pada, da kupite preduzeće koje ide nadolje. Ovdje je baš suprotno, kompanija raste iz mjeseca u mjesec. Mislim da nam je tajming savršen - rekao je Majkl Voroš, šef korporativnog razvoja Take-Two.

Nordeus je treći po redu izdavač mobilnih igara kog je Take-Two kupio, a prethodno su kupili Social Point i Playdots. Kako navode iz kompanije, ovo je prilika da se fragmentirano tržište F2P igara konsoliduje i iskoristi pun potencijal koje Srbija ima za razvoj igara.

Više informacija o akviziciji može se naći na MCVuk. Za sada neće biti promena u poslovanju kompanije, i tim od 180 zaposlenih će nastaviti da radi pod vođstvom istog direktorskog tima.

Ovo je jedna od najznačajnijih akvizicija ovog tipa u srpskoj IT industriji, a od skorašnjih se sa njom mogu uporediti Nutanix-ova akvizicija Frame-a, Playrix-ova akvizicija Eipix-a, kupovina 3lateral-a od strane Epic Games, i kupovina Mad Hat Games od strane švedske Embracer grupe.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.