NavMenu

Uskoro nastavak izgradnje Eko-efikasne zgrade u Podgorici - Objekat će imati više od 10.000 m2, raspisan tender za izvođače

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 31.05.2021. 15:56
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/lakofilms)
Uprava javnih radova raspisala je tender za nastavak izgradnje eko efikasne zgrade u Podgorici. Prijave su otvorene do 25. avgusta do 10 sati, a otvaranje ponuda održaće se istog dana u 12:30. Kriterijum za dodjelu ugovora biće najbolja ponuđena cijena.

Kako je objašnjeno u tenderu, eko-efikasna zgrada koja se gradi za potrebe Vlade Crne Gore nalazi se u okviru DUP-a Univerzitetski centar, a površina parcele je približno 5.616 m2. Zgrada se sastoji od podzemne garaže, prizemlja i dva gornja sprata. Bruto površina zgrade je gotovo 10.020 m2, od čega je bruto površina podzemne etaže 4.660 m2, a bruto površina spratova je približno 5.360 m2.

U skladu sa projektom, planirano je da u zgradi bude 210 zaposlenih, dok će podzemna garaža imati 98 parking mjesta.

U prizemlju zgrade planirane su prostorije za potrebe Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Studijske jedinice za ekologiju Univerziteta Crne Gore. Na ovom dijelu predviđeni su glavna sala, bar, prostor za prijem spoljne pošte za ministartsvo, učionice kapaciteta do 100 mjesta, biblioteka, te sala za sastanke nastavnog osoblja Univerziteta.

Na prvom spratu, koji je i glavni sprat zgrade, dizajnirano je 49 kancelarija, osam kabineta za sekretare, zamjenike i savjetnike ministara, kao i tri sale za sastanke.

Na drugom spratu su predviđene sledeće prostorije: dva kabineta za ministra sa kancelarijama za administrativne pomoćnike i sale za sastanke, dva kabineta za zamjenike ministra i sekretare, slušaonica sa 75 mjesta sa četiri sale za prevodioce i tehniku, konferencijska sala kapaciteta 30 mjesta, te dvije sale za sastanke sa 30 mjesta.

Realizacija projekta planirana je u dve faze. U prvoj fazi planirana je izrada betonske i čelične konstrukcije zgrade, izgradnja energetskog bloka, drvena konstrukcija, ugradnja vodovoda i kanalizacije, uređenje zelenih instalacija visokog napona, drenaža objekta kao i završni radovi, osim fasade.

Druga faza radova podrazumijeva ugradnju fasade, rezervoara za vodu, instalacione radove u zgradi i radove na uređenju terena - instalacione radove niskog i visokog napona, sistem prskalica i termotehničke instalacije kao i ugradnju opreme, uređaja i biljaka.

U prethodnom periodu završen je dio radova u okviru prve faze, koji između ostalog uključuje izgradnju armiranobetonskih i čeličnih konstrukcija. Nastavak preostalih radova moguć je samo paralelno ili nakon izvođenja radova u okviru prve faze, tako da će predmet ovog ugovora biti preostali radovi u okviru obje faze.

Ugovor će se primenjivati pod FIDIC uslovima ugovora za izgradnju građevinskih i građevinskih radova.

Više informacija možete vidjeti OVDJE.

Podsjetimo, izgradnju Eko-zgrade pokrenulo je nekadašnje Ministarstvo turizma i zaštite životne sredine Crne Gore zajedno sa Ministarstvom zaštite životne sredine kopna i mora Italije. Izgradnja objekta započeta je 2012. godine, a prema planu je trebalo da bude završena do 2014. godine.

Vrijednost ove investicije procijenjena je na 13 mil EUR.

Aktivnosti na nastavku realizacije projekta pokrenute su u februaru, kada predstavnici Ministarstva ekolologije, prostornog planiranja i urbanizma, Uprave javnih radova i Procon-a utvrdili ključne aktivnosti i naredne korake u njihovom sprovođenju. U aprilu su predstavnici italijanskog Ministarstva ekološke tranzicije iskazali su spremnost da, u skladu sa ranije potpisanim Tehničkim sporazumima između Vlade Crne Gore i Vlade Italije, doniraju dodatna sredstva za završetak radova na izgradnji Eko-efikasne zgrade u Podgorici.

Dogovoreno je da se preostali radovi na izgradnji Eko-efikasne zgrade realizuju kroz jednu fazu i jedan tenderski postupak.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Može li običan čovjek u trku za kriptozaradu?

Kada je u pitanju ulaganje, oni stariji hvataju se dukata, oni malo mlađi misle na "devize, devize", a najmlađima je u mislima bitkoin, etereum, solanu, ripl, binance coin, ili neka druga kriptovaluta. O tržištu kriptovaluta do sada smo čuli razne bajke, i one divne o bogatstvu preko noći, do onih ružnih - o propasti kriptovalutnog carstva, hvatanju organizatora nekakvih piramidalnih šema i opštoj propasti ulagača. Obje verzije su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.