NavMenu

Crna Gora ne smije izgubiti još jednu sezonu - Popunjenost kapaciteta na nivou od 55% u odnosu na 2019, podaci ohrabrujući

Izvor: Mina Četvrtak, 27.05.2021. 15:27
Komentari
Podeli
(Foto: Zekai Zhu/Pexels)
Popunjenost turističkih kapaciteta je na nivou od 55% u odnosu na isti period 2019, što su ohrabrujući podaci, saopštio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović i dodao da je za uspješnost sezone potrebna što bolja koordinacija nadležnih organa.

On je, povodom održavanja sjednice Koordinacionog tijela za pripremu i praćenje turističke sezone, kazao da su podaci dosta ohrabrujući za ovaj period pretsezone.

- Što se tiče podataka iz Nacionalne turističke organizacije (NTO), realizacija u ovom trenutku je na nivou od 55 odsto onoga što smo imali 2019. godine. Kada su podaci iz Uprave policije u pitanju, broj stranaca koji su prošle sedmice prešli granicu je na nivou od 70 odsto onog iz 2019. godine - rekao je Milatović novinarima.

On je podsjetio da se 87 odsto turističkog prometa dešava od 1. juna do kraja godine, dok se 80 odsto realizuje u junu, julu, avgustu i septembru.

- Epidemiološka situacija, zdravstveni protokoli, avio dostupnost - sve to treba da bude stavljeno u pravu dobru mjeru, pri čemu je potrebna što bolja koordinacija organa državne uprave, lokalnih samouprava u cilju planiranja i realizacije ove sezone - saopštio je Milatović.

On je kazao da je optimista i misli da brojke mogu da budu veće od projektovanih.

- Više puta sam rekao da Crna Gora ove godine nema pravo da izgubi sezonu, kako je to bilo prethodne godine. Ministarstvo i ja lično ulažemo dosta truda u tom smislu. Vlada i resorna ministarstva su učinila više toga za bolju sezonu - poručio je Milatović.

On je naveo da je, u tom smislu, stabilizovana epidemiološka situacija, gdje je trenutno oko hiljadu aktivnih slučajeva sa opadajućim trendom.

- Crna Gora u tom smislu stoji puno bolje nego prije par mjeseci i u odnosu na neke naše glavne turističke konkurente. Takođe, u toku je vrlo dobar proces vakcinacije, kroz zalaganje Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje, sa procentom odrasle vakcinisane populacije od 25 odsto - rekao je Milatović.

On je kazao da nadležni moraju još da dodatno motivišu građane, posebno starije populacije, da se vakcinišu.

- Donijeti su zdravsteni protokoli kako bi se epidemiološka situacija održala stabilnom. Ministarstva ekonomskog razvoja i zdravlja donijeli su protokole koji su dobro odjeknuli u okviru turističke privrede. NTO ih koristi da pošaljemo svima dodatnu poruku da je Crna Gora sigurna i odgovorna destinacija - rekao je Milatović.

On je naveo da, ukoliko se neko razboli u Cnroj Gori, dobiće besplatno liječenje u domaćem javnom zdravstvu.

- Obezbjeđena je i podrška turističkoj privredi koja je u prethodnom periodu bila u fokusu rada Mininistarstva ekonomskog razvoja, kroz subvencionisanje minimalne bruto zarade turističke privrede, podršku turoperatorima, turističkim vodičima, realizaciju programa subvencija kamata u dijelu reprogramiranih kredita u turističkoj privredi, dodjelu turističkih vaučera, kao i određene subvencije koje se odnose na morsko dobro - kazao je Milatović.

On je dodao da su pokušali da dodatno podrže likvidnost turističke privrede kako bi na taj način ona dočekala što bolje ovu sezonu.

Najave aviokompanija su, prema riječima Milatovića, dobre, a važno je da će nacionalni avio-prevoznik imati prvi komercijalni let 10. juna ka Beogradu.

On je, odgovarajući na pitanje da li je razgovarao sa predstavnicima Amana o zatvaranju hotela, kazao da bi investitor, hotelski operator i lokalna zajednica trebalo da se dogovore i nađu održivo rješenje.

- Imao sam razgovor sa predstavnicima Amana i Adriatic propertiesa i pokazao veliku dozu zainteresovanosti i dobre volje da odgovorimo na neke izazove koje investitor ima - rekao je Milatović.

On je naveo da je jasna poruka da lokalnu zajednicu treba puno bolje razumijeti u slučaju Svetog Stefana i Miločera.

- Jedan minimum s kojim se ne može pregovarati je zakonski, a to je otvorenost te jedne staze koja se nalazi iznad Kraljičine plaže i pristup plažama, definisan onim što je jedna hotelska plaža - dodao je Milatović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.