NavMenu

U Srbiji najavljene investicije u energetiku i rudarstvo od 16 mlrd EUR u narednih 15 godina

Izvor: eKapija Srijeda, 26.05.2021. 16:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dominik Vanyi/unsplash)Ilustracija
Vrijednost planiranih investicija u oblasti energetike i rudarstva, od kojih bi najveći dio trebalo da se realizuje u narednih 10 do 15 godina, približno iznosi 16 mlrd EUR, najavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Ona je, govoreći na panelu o energetskoj politici u okviru Kopaonik biznis foruma, istakla da Srbiju u procesu energetske tranzicije očekuju velika ulaganja u izgradnju novih kapaciteta i otvaranje radnih mjesta, saopšteno je iz resornog ministartsva.

Potpredsjednica Vlade je naglasila da su posebno važni novi zakoni o korišćenju obnovljivih izvora energije i o energetskoj efikasnosti, između ostalog, zbog mogućnosti da se iskoristi potencijal solarne energije, jer bi postavljanje solarnih panela na samo 10% površine krovova donijelo značajne nove kapacitete.

Ona je ukazala na to da je cilj, takođe, da energetska efikasnost postane nacionalni projekat, jer Srbija danas troši približno 40% više energije nego Evropska unija.

Mihajlović je izrazila uvjerenje da se u naredne četiri godine može smanjiti potrošnja toplotne i električne energije za dvadesetak procenata, objasnivši da je riječ o velikom projektu, koji je tek započeo i biće finansiran ne samo iz budžeta, nego i iz međunarodnih kredita.

Očekujemo da u 2022. godini ulaganje u energetsku efikasnost bude približno 150 mil EUR i da u narednih nekoliko godina završimo veliki dio ovog posla, predočila je potpredsjednica Vlade.

Nismo za to da se grade nove termoelektrane, jer mislimo da to nije opravdano, već treba da se okrenemo zdravijim i održivim načinima proizvodnje energije, vodeći računa i o troškovima koje će nositi takse na emisije ugljen-dioksida, rekla je ona.

Prema njenim riječima, novi kapaciteti će obuhvatati, prije svega, srednje i velike hidroelektrane, gasne elektrane, kao i solarne i vjetroelektrane.

Vjerujem da ćemo uspjeti da, dok traje ovaj proces i grade se novi kapaciteti, Srbija ne bude zavisna kada je riječ o zadovoljenju naših potreba za električnom energijom, zaključila je Mihajlović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.