NavMenu

Crna Gora ima ogroman potencijal za razvoj zdravstvenog turizma - Država da trasira put privredi da prepozna značajne benefite ovog biznisa

Izvor: eKapija Srijeda, 26.05.2021. 12:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: zGel/shutterstock.com)Ilustracija
Crna Gora ima izuzetne potencijale za razvoj zdravstvenog turizma, ali su u ovoj oblasti prisutne i brojne slabosti koje je neophodno otkloniti. U cilju promocije ovog vida turizma, ali i unapređenja u ovoj oblasti, pri Privrednoj komori Crne Gore (PKCG) konstituisan je Koordinacioni odbor zdravstvenog turizma.

Kako je ocijenjeno na osnivačkoj sejdnici, samo zajedničkom saradnjom svih privrednih subjekata i nadležnih institucija mogu uspješno realizovati sve buduće aktivnosti.

Potpredsjednica Privredne komore Nina Drakić izrazila je uvjerenje da će Odbor svojim radom i angažovanjem u ovom odboru doprinijeti unapređenju zdravstvenog turizma koji je jedan od strateških pravaca razvoja naše zemlje - rekla je Drakić.

Na sjednici su verifikovani mandati članovima Koordinacionog odbora - predstavnicima poslovnih subjekata iz oblasti medicine i turizma kao i ministarstava, institucija, organizacija, klastera i drugih vidova udruženja.

Za predsjednicu Koordinacionog odbora je izabrana dr Marina Delić, izvršna direktorica Instituta Simo Milošević Igalo, a za njenu zamjenicu Sandra Bojanić iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

- Zdravstveni turizam u Crnoj Gori ima brojne slabosti bez čijeg otklanjanja naše komparativne prednosti ne mogu doći do izražaja. Najprije se moramo posvetiti standardizaciji i akreditaciji u ovoj oblasti. Poslovanje u skladu sa standardima je nešto što naši klijenti očekuju. Imamo u našem odboru Institut za standardizaciju koji je usvojio 414 standarda iz ove oblasti i pozivam vas da im se obratite - rekla je Delić.

Ona je istakla neophodnost intenzivne promocije značaja zdravstvenog turizma koji doprinosi produženju sezone i ostvarenju značajnijih prihoda u ovoj grani. Zato će ovaj koordinacioni odbor Privredne komore Crne Gore organizovati okrugle stolove, radionice i niz drugih edukativnih aktivnosti kako bi se dodatno afirmisala ova značajna oblast.

- Neophodno je da koristimo pretpristupne fondove EU i privučemo sredstva koja su u ponudi za razne projekte – naglasila je ona.

Istakla je veliku važnost toga što je pripremljen Nacrt programa razvoja zdravstvenog turizma Crne Gore sa Akcionim planom 2021-2023. godine, prvi dokument koji na strateški način reguliše ovu oblast. Delić poziva sve privrednike iz branše da uzmu učešće u javnoj raspravi o pomenutom nacrtu i doprinesu njegovom kvalitetu. Sekretarka Sanja Marković pozvala je da se sugestije na Nacrt ovog dokumenta Komori dostave kako bi se objedinjene predlagaču programa proslijedile do 30. maja.

- Ministarstvo je tu da izađe u susret zahtjevima privrede u ovoj oblasti i potreban nam je njen snažniji impuls kako bismo razvili zdravstveni turizam - poručila je zamjenica predsjednice Sandra Bojanić.

Igor Ognjenović, Healthy life CF i predsjednik udruženja fitnes centara zahvalio je na pozivu da u ime ovih privrednih subjekata pruži doprinos unapređenju poslovnog ambijenta i širenju svijesti o zdravim stilovima života.

Dr Sanja Medenica iz Instituta za javno zdravlje predstavila je zdravstveni protokol - skup preventivnih mjera za smanjenje rizika od infekcije COVID-a 19 u turističkim objektima i pozvala na vakcinaciju, istakavši da je to najbolja mjera za suzbijanje pandemije.

Dušan Nenezić, fizijatar, istakao je važnost strateškog djelovanja u oblasti zdravstvenog turizma i značaja da privrednici prepoznaju benefite od toga. Pozvao je na implementaciju međunarodnih standarda kvaliteta i unpređenje ponude zdravstvenog turizma u crnogorskim turističkim objektima.

Milena Raičković, HG Budvanska rivijera istakla je izueztnu važnost javno-privatnog partnerstva u zdravstvenom turizmu, da država trasira put privredi koja treba da prepozna značajne benefite ovog biznisa.

Nataša Žugić iz Ministarstva zdravlja informisala je da će biti organizovano besplatno PCR testiranje na Institutu za javno zdravlje i Domu zdravlja Kotor za sve turiste kojima je ovaj test neophodan za povratak u njihove države i dodala da će se za veće grupe u organizovati uzorkovanje u hotelima. Ona je prisutne upoznala i sa već postojećim razvojnim fondovima, kao što su: Ekonomski plan za Zapadni Balkan, EBRD, Komorski forum Zapadnog Balkana i IPA 3, a više informacija o ovome mogu naći u Programu zdravstvenog turizima.

- Svi treba da se borimo zajedno kako bi bili u mogućnosti da dobijemo sredstva koja nudi EU, a razvojem banjskog i medicinskog turizma postaćemo konkurencija zemljama regiona i Evrope - poručila je Žugić.

Rada Janjić iz Instituta za standardizaciju kazala je da je u martu ove godine publikovan standard koji se odnosi na zdravstveni turizam, kao i ISO specifikacija člana 5643 koji sadrži smjernice o smanjenju širenja COVID-19 u oblasti turizma. Ona je istakla da ove standarde treba promovisati i da svi moramo sarađivati po tom pitanju.

Nataša Marojević iz agencija Fly Montengro smatra da treba više raditi na valorizaciji naših zdravstvenih ustanova, i edukaciji stanovništva, ističući da posebnu pažnju treba obratiti na dentalni turizam za koji su potrebna minimalna ulaganja a ima najveće benfite.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije

EBRD najavljuje tender za autoput - Vrijednost dionice od Mateševa do Andrijevice 530 mil EUR, banka finansira 200 miliona

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je prethodno obavještenje za tender za izgradnju autoputa Bar-Boljare, dionica Mateševo Andrijevica. Kako je pojašnjeno u obavještenju, procijenjena vrijednost radova je 530 mil EUR, dok će od tog iznosa EBRD finansirati 200 miliona. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.