NavMenu

Da li će se graditi TE Kolubara B, projekat koji čeka već 37 godina? - Od opravdane investicije, do lošeg puta za Srbiju

Izvor: eKapija Utorak, 25.05.2021. 16:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rebecca Humann from Pixabay)Ilustracija
Izgradnja termoelektrane Kolubara B, projekta koji je "na čekanju" već 37 godina, bila je tema sastanka predsjednika sindikata radnika EPS-a, kao i površinskih kopova Kolubare i Kostolca sa ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović.

Stav ministarstva da se odluke u vezi sa novim investicijama moraju donositi zajednički i da je potreban plan šta će se raditi u energetici u narednih 20 i 30 godina, saopštili su nakon sastanka i najavili da se se u Vladi formirati savjet za plan rada i termokapaciteta do 2050. godine.

- Nije glavno pitanje da li će se graditi određeni novi kapaciteti, nego šta je opravdano u ovoj situaciji, da li treba da se angažujemo u revitalizaiji postojećih elektrana i da učinimo sve da na održiv način proizvodimo električnu energiju - rekla je Mihajlovićeva.

Inače, Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije potvrdilo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da "do ovog trenutka" nisu dali odobrenje za izgradnju termoelektrane Kolubara B.

Juče je Sindikat Rudarskog basena Kolubara organizovao zbor radnika na gradilištu ove elektrane pored mjesta Kalenić kod Uba, zbog kako navode, pisma koje je Elektroprivredi Srbije (EPS) poslalo Ministarstvo rudarstva i energetike, a u kojem se traži da obustave sve aktivnosti na gradnji termoelektrane Kolubara B.

Ministarka Mihajlović demantovala je da će se gasiti postojeće termoelektrane, ali i istakla da "moramo da razmislimo da li ćemo neke nove kapacitete graditi ili ne".

Podsjetimo, prva odluka o izgradnji termoelekreane Kolubara B donijeta je 1984. godine, a 1988. započeti su i radovi, koji su posle nešto više od tri godine obustavljeni zbog uvođenja ekonomskih sankcija Saveznoj Republici Jugoslaviji.

U 2018. donijeta je odluka da država ponovo aktivira ovaj projekat, a Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je u novembru 2019. na rani javni uvid Elaborat povodom izrade Prostornog plana područja posebne namjene za izgradnju termoelektrane Kolubara B.

JP Elektroprivreda Srbije i kineska POWERCHINA potpisale su u martu 2020. godine Preliminarni sporazum o saradnji na završetku izgradnje Termoelektrane Kolubara B u Kaleniću kod Uba.

V. d. direktora Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić rekao je u novembru 2019. godine da je analiza pokazala da je opravdan početak izgradnje novog bloka termoelektrane Kolubara B u Kaleniću, na lokaciji između Uba i Velikih Crljena.

- Imamo dokazanu isplativost izgradnje novog bloka Termoelektrane Kolubara B u Kaleniću, lokacija između Uba i Velikih Crljena, poznatije kao lokacija gdje se, inače, nalazi drobilana i sistem za homogenizaciju uglja, odnosno za upravljanje kvalitetom - rekao je tada Grčić.

Sa Grčićem bio je saglasan i prethodnik ministarke Mihajlović, tadašnji ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

- Tehnička studija pokazuje da imamo opravdanost za nastavak izgradnje takvog projekta, polazeći od činjenice da će potrebe za električnom energijom u Srbiji i svetu rasti i da će nam biti neophodni novi objekti - rekao je Antić u novembru 2019.

Stav da izgradnja ove termoelektrane, kao i ulaganje u Kolubaru A, nisu dobar put za Srbiju, iznijela je krajem oktobra 2020. Delegacija EU u Srbiji.

- Najavljena izgradnja termoelektrane Kolubara B i ulaganje novca u produžetak životnog ciklusa Kolubare A nisu dobar put za Srbiju jer Evropska unija (EU) pokušava da ne koristi ugalj i fosilna goriva - izjavio je programski menadžer u Delegaciji EU za životnu sredinu i borbu protiv klimatskih promena Antoan Avinjon na onlajn panelu "Kvalitet vazduha - od evropskog do lokalnog nivoa".

I. M.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.