NavMenu

Male privrede teško mogu same - Pred zemljama regiona mnogo posla na zajedničkom putu ka svjetskom tržištu

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 19.05.2021. 08:34
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Pavel L Photo and Video/shutterstock.com)Ilustracija
Zajednički nastup na svjetskim sajmovima u "postkovid" periodu bio bi veliki iskorak za privrednike regiona, jer je veoma teško da male privrede pojedinačno budu konkurentne, a na putu do tog cilja treba da otklone niz prepreka i bolje regulišu međusobne odnose.

Ocjenjuju to predstavnici domaće privrede komentarišući najavu da privreda regiona, predvođena Komorskim investicionim forumom zapadnog Balkana (KIF ZB6), kreće u do sada najveću akciju za privlačenje investicija da bi što bolje iskoristila veliku šansu za razvoj šest ekonomija regiona u "postkovid" periodu.

Naime, na sastanku Upravnog odbora KIF-a dogovoreno je da će privrede zapadnog Balkana zajedno nastupati na najvećim svjetskim sajmovima kao što su DubaiExpo2020, China International Emport Expo - CIIE i Samit o zapadnom Balkanu u Berlinu.

Predsjednik UO KIF-a ZB6 Marko Čadež je rekao da se planira zajednički nastup u okviru sajma uvoza i izvoza u Šangaju te da će privrednicima iz regiona biti na raspolaganju prostor za susrete sa investitorima.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević rekao je za Glas Srpske da je pokrenuto mnogo inicijativa kada je riječ o Komorskom investicionom forumu zapadnog Balkana.

- Na putu do osnivanja zajedničkog tržišta potrebno je otkloniti sve prepreke da bi bila stvorena mogućnost za zajedničko predstavljanje na svjetskom tržištu, jer mi mali kada idemo pojedinačno veoma teško možemo da budemo konkurentni i da ispunimo sve uslove koje zahtijeva svjetsko tržište. Sigurno je da bismo bili atraktivniji ukoliko bismo zajedno nastupili - rekao je Blagojević.

Naglasio je da bi, iz ugla svake pojedinačne zemlje, zajedničko tržište i zajednički nastupi na svjetskim sajmovima bili veoma korisni.

- Sada smo previše mali za velike poslove - zaključio je Blagojević.

Da je pred privredama regiona, među kojima je i BiH, još mnogo posla na putu ka zajedničkom cilju saglasan je i potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić, koji je istakao da je Komorski investicioni forum zapadnog Balkana dobro zamišljen, ali da je sve i dalje uglavnom na deklarativnom nivou.

- Zajednički nastupi na svjetskom tržištu i sajmovima treba da budu posljedica zajedničkih projekata, kojih trenutno nema. Naše privrede su i dalje totalno podijeljene. Previše je naglašena konkurencija između nas. Zdrava konkurencija je poželjna, ali je kod nas trenutno na tržištu borba na život i smrt. Još dosta prepreka treba otkloniti. Nije sporna želja ka tom zajedničkom tržištu, ali je mnogo posla još pred nama, da budemo bliži jedni drugima - rekao je Vasić.

Prednosti

Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište za period 2021-2024. godine usvojen je prošle jeseni na samitu u Sofiji u okviru Berlinskog procesa i predstavlja nastavak aktivnosti na unapređenju ekonomske saradnje u regionu ka punopravnom članstvu u EU. Prednosti regionalne saradnje ogledaju u uklanjanju prepreka sa kojima se svakodnevno suočava oko 25.000 zapadnobalkanskih kompanija koje međusobno posluju, izgradnji zajedničkog tržišta i povezivanju privrednika.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.