NavMenu

Za pljevaljsku kanalizaciju treba još 7 mil EUR - Početak radova moguć u julu

Izvor: TV Pljevlja Utorak, 18.05.2021. 13:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bblitz/shutterstock.com)Ilustracija
Za rekonstrukciju kanalizacione mreže u Pljevljima koja podrazumijeva razdvajanje fekalne od atmosferske kanaiizacije potrebno je izdvojiti oko 7 mil EUR.

To je konstatovano u izvještaju o radu za prošlu godinu predsjednika Opštine Igora Golubovića.

Zbog nerazdojene atmosferske i fekalne kanalizacije u Pljevljima, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u čiju izgradnju je proteklih nekoliko godina uloženo oko 6 mil EUR, "u potpunosti nije pušteno u pogon".

Opština je, istakao je Golubović, obezbijedila 350.000 EUR donatorskih sredstava za projektovanje atmosferske i fekalne kanalizacije. Opština je, tvrdi on, ušla u najuži izbor za dobijanje povoljnih kredita i grantova za izvođenje radova koji su zbog decenijskog odlaganja rješavanja ovih problema procijenjeni na 7 mil EUR.

Ranije je iz Opštine saopšteno da će dio novca koji se naplaćuje po osnovu ekološke naknade od Rudnika uglja, Termoelektrane Pljevlja i Rudnik olova i cinka Gradir Montenegro, biti usmjeren za ove radove.

Opština Pljevlja prošle godine od ekološke naknade prihodovala je 2,03 mil EUR. Najmanje toliko novca prihodovaće i ove godine.

U Opštini su kazali i da bi radovi na razdvajanju atmosferske od fekalne kanalizacije mogli početi u julu ili avgustu i da će trajati između jedne i dvije godine.

Španska kompanija Aqualia koja je izvodila radove na postrojenju za preradu otpadnih voda u Pljevljima sredinom prošle godine napustila je projekat skoro godinu prije isteka ugovora potpisanog sa lokalnom upravom u Pljevljima. Iz španske kompanije je saopšteno da su to uradili tek nakon što su iscrpili svaku mogućnost dogovora sa Opštinom Pljevlja o daljem načinu rada tog postrojenja.

U kompaniji su smatrali da trpe ogromne troškove i da nisu odgovorni što u postrojenje dolazi veća količina otpadnih voda od projektovanih zbog nerazdvojenosti kanalizacione i atmosferske kanalizacije u gradu.

Troškove probnog rada postrojenja prema ugovoru Aqualia je trebala da snosi do tehničkog prijema i dobijanja upotrebne dozvole.

Izgradnja postrojenja vrijedna je više od 6 mil EUR. Projekat se sa 3,5 miliona finansira iz pretpristupnih fondova (IPA), a 2,5 mil EUR kreditno se zadužila Opština Pljevlja. Radovi su započeli u novembru 2014.

Opština je po ugovoru Aqualia-i trebalo da isplati još 700.000 EUR, a ugovorom je bilo predviđeno da se Špancima još oko 600.000 EUR isplati po osnovu garancije o dobro urađenom poslu. S obzirom na to da u lokalnoj upravi nijesu zadovoljni urađenim poslom, ovaj iznos Špancima neće biti isplaćen.

Zbog kašenjenja završetka radova, Opština Pljevlja je od izvođača radova do sada naplatila 118.000 EUR po osnovu penala.

Kapacitet postrojenja je 42.000 korisnika, s tim što bi se u prvoj fazi radilo za 28.000 korisnika.

Izgrađena su tri betonska bazena, ukupnog kapaciteta od oko 5.600 metara kubnih, podignuta je tehnička zgrada iz koje se upravlja postrojenjem, kao i administrativna zgrada sa laboratorijom za ispitivanje kvaliteta vode, bioreaktori, primarni i sekundarni taložnici, prostorija za odlaganje i sagorijevanje mulja.

Urađena su četiri odvoda za premošćavanje u slučaju kvara ili zastoja rada postrojenja, kojima bi se voda izlivala u Ćehotinu. Tu je i povratni vod kojim se nedovoljno prerađena voda vraća na početak postupka prerade.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Kompanije bi gradile na desetine zgrada i hotela na obali Tare

Kompanije Beppler&Partners, Stablo i Irenia Investments tražile su tokom javne rasprave o nacrtu Prostorno urbanističkog plana (PUP) Kolašin da se tim planskim dokumentom omogući izgradnja hidrotehničke infrastrukture i saobraćajnica za parcele na kojima žele da grade 14 depadans objekata na samoj obali Tare. Tačnije, traženo je da u plan gradske hidrotehničke infrastrukture bude uključeno vodosnabdijevanje, kako kažu,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.