Izvor: Mina | Utorak, 18.05.2021.| 08:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Stečajna uprava nudi da MA održava avione Air Montenegra

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)
Stečajna uprava Montenegro Airlinesa (MA) obavijestila je menadžment kompanije ToMontenegro da im neće iznajmiti hangar, alat i drugu imovinu za deset hiljada EUR mjesečno, koliko im je ponuđeno, piše Pobjeda.

- Umjesto toga, predložili smo im da sa njima potpišemo ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, kroz koji ćemo im ponuditi usluge održavanja vazduhoplova, keteringa i drugih djelatnosti koje ToMontenegro ne obavlja - kazao je Pobjedi stečajni upravnik MA, Saša Zejak.

O tome je u ponedjeljak na sastanku obavijestio i ministra kapitalnih investicija, Mladena Bojanića, kojem je saopštio i da namjeravaju da što hitnije nastave obavljanje djelatnosti za koje je MA bio ovlašćen i za šta i sada posjeduje potpunu i kvalitetnu infrastrukturu i licence.

- Narednih dana biće ponovo angažovan određeni broj stručnih lica na radnim mjestima koja su pokrivali prije otvaranja stečaja, kako bismo, prije svega, pokrenuli part 145, odnosno sektor za održavanje vazduhoplova. Pokretanjem tog sektora riješio bi se i problem popravki i održavanja aviona u vlasništvu MA u stečaju, budući da se oni moraju tekuće održavati kako bi se eventualno mogli iznajmiti ili im se povećati prodajna cijena na tržištu - ističe Zejak.

U tom dijelu, kako je dodao, očekuju podršku Agencije za civilno vazduhoplovstvo, budući da je pokretanje tog sektora interes, kako MA u stečaju, tako i avio-kompanija koje koriste crnogorske aerodrome.

- U konačnom, interes je i države u cjelini da se zaposli što veći broj bivših radnika MA i ostvare veći prihodi. U tom kontekstu obratili smo se Agenciji za civilno vazduhoplovstvo, vezano za privremeno ukidanje sertifikata vazdušnog operatera i operativne licence MA, kao i uvjerenja o osposobljenosti organizacije za obezbjeđivanje kontinuirane plovidbenosti. Sa druge strane, vazduhoplovno i drugo osoblje su nosioci dozvola i ovlašćenja koji su važeći na period na koji su izdati i ne zavise od važenja isprava izdatih operatoru vazduhoplova, odnosno vazdušnom prevozniku - saopštio je Zejak.

Uz pokretanje djelatnosti, stečajna uprava planira i da opremi Foker, koji je u vlasništvu MA, i osposobi ga za potpunu plovidbenost kako bi se izdao u zakup zainteresovanim kompanijama, uključujući i ToMontenegro.

Osim osposobljavanja sektora za održavanje aviona, Zejak namjerava i da obnovi poslove u sektoru koji se bavi obukom vazduhoplovnog osoblja. On smatra da za to nema zakonskih prepreka.

- MA u stečaju ima sve zakonske mogućnosti da nastavi obavljanje djelatnosti koje je obavljao prije otvaranja stečaja, sa time da će se tekuće preispitivati mogućnosti i isplativosti dodatnog zapošljavanja i uvećanja stečajne mase. Na Agenciji za civilno vazduhoplovstvo je da procijeni infrastrukturu MA u stečaju - zaključio je Zejak.

Stečaj u MA uveden je 28. aprila na zahtjev Uprave prihoda i carina zbog duga od 11,9 mil EUR.

Ukoliko ToMontenegro potpiše taj ugovor sa stečajnom upravom moći će da se u državu vrati Embraer, koji je, kako tvrdi državni sekretar Zoran Radunović, na farbanju u Mastrihtu.

U suprotnom, taj avion može da doleti u Crnu Goru i da je napusti prije mraka. Inače će biti zarobljen, jer nema jedinicu za održavanje i samim tim je nebezbjedan za let. Na stranim aerodromima koristi njihove jedinice za održavanje i skupo ih plaća.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE