NavMenu

Mješovit početak nedjelje na berzama, zlato skuplje

Izvor: Tanjug Ponedjeljak, 17.05.2021. 10:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SergeyP/shutterstock.com)Ilustracija
Azijske berze bilježe mješovite rezultate na početku nedjelje zbog informacija o usporavanju rasta kineske industrije i maloprodaje i odluke Singapura da zatvori škole u bobi protiv korona virusa, dok je mnoštvo podataka o jačanju globalnih inflatornih pritisaka poguralo cijenu zlata na tromjesečni maksimum.

Vlasti Singapura su odlučile da zatvore većinu škola od srijede nakon izvještaja o najvećem broju slučajeva kovida-19 u posljednjih nekoliko mjeseci.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, oslabio je i oscilira neznatno iznad četvoromjesečnog najnižeg nivoa zabilježenog prošle nedjelje.

Indeks kineskih najlikvidnijih akcija se, međutim, pokazao nešto otpornijim, budući da je ojačao za 1,8%, prenosi Rojters.

Japanski Nikei je pao za 0,8 posto, spustivši se ponovo na prošlonedjeljni najniži nivo od početka januara.

Podaci iz brojnih zemalja nagovještavaju da inflacija postaje globalni fenomen. Veleprodajne cijene u Japanu su naglo skočile u aprilu usljed poskupljenja energije i sirovina, nagrizajući korporativne profitne marže.

Na Vol Stritu, indeksi fjučersa S&P 500 i Nasdak su skliznuli za po 0,1% nakon rasta u petak. Evropski Eurostoks 50 fjučersi su ojačali za 0,3%, dok su londonski FTSE fjučersi zabilježili neznatne promjene.

Istraživanje Univerziteta u Mičigenu o potrošačkom raspoloženju, koje je objavljeno prošle sedmice, ukazuje na najvišu očekivanu stopu inflacije za godinu unaprijed, kao i najvišu dugoročnu stopu inflacije u posljednjoj deceniji.

Strah od inflacije je u prvi mah podstakao porast prinosa na američke 10-godišnje državne hartije od vrijednosti na šestonedeljni maksimum minule sedmice, na nešto iznad 1,70%, ali je stpljivost Federalnih rezervi smirila takvo raspoloženje pa su se prinosi danas vratili na nivo od 1,62%.

Valutne berze

Na valutnim berzama, dolar je uglavnom pratio kretanje prinosa, napredujući prema korpi šest glavnih valuta na čak 90,909 poena, nakon čega se stabilizovao na trenutnih 90,407 bodova.

Evro se, prema posljednjim dostupnim podacima, trguje za 1,2130 dolara, nakon rasta u petak za 0,5%.

Dolar je prema japanskoj valuti ostao stabilan na 109,37 jena.

Bitkoin je potonuo za dodatnih 7% na najniži nivo od februara, nakon što je Ilon Mask na Twitteru nagovijestio da je Tesla možda prodao ili će prodati tu virtuelnu valutu.

Zlato i nafta

Pad dolara, u kombinaciji sa strahom od inflacije, podigao je danas cijenu zlata na tromjesečni maksimum od 1.853 USD za uncu.

Cijene nafte su posustale nakon što su prošle nedjelje zabilježile rast, jer je američki cjevovod Colonial Pipeline ponovo pokrenut nakon zatvaranja zbog hakerskog napada.

Sjevernomorska nafta Brent je skliznula za osam centi na 68,63 dolara po barelu, dok je američka sirova nafta WTI popustila za dva centa na 65,35 USD po barelu, izvještava Rojters.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.