NavMenu

Tehnopolis organizuje Viral hakaton o poljoprivredi

Izvor: Mina Nedjelja, 16.05.2021. 13:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: one photo/shutterstock.com)Ilustracija
Viral hakaton o primjeni informacionih tehnologija u poljoprivredi kroz razvoj softverskih/hardverskih rješenja za izazove sa kojima se suočavaju preduzeća iz te oblasti u svakodnevnom poslovanju, koji organizuje Inovaciono preduzetnički centar (IPC) Tehnopolis u Nikšiću, počeće sjutra.

Viral hakaton, kako je najavljeno, trajaće neprekidno 48 sati u prostorijama nikšićkog Tehnopolisa na kome će četiri tima iz Crne Gore ponuditi inovativna i kreativna rješenja na dva definisana problema iz oblasti poljoprivrede.

Iz Tehnopolisa je saopšteno da timovi treba da predlože rješenja za optimizaciju sistema navodnjavanja, uključujući specifičnosti pojedinih biljnih vrsta i mjerenje učinkovitosti radne snage.

- U Crnoj Gori poljoprivreda je u velikoj mjeri oslonjena na manualnu proizvodnju, dok se dostupna tehnička i tehnološka rješenja nedovoljno koriste. Rješenja koja budu kreirana na Viral hakatonu značajno će olakšati poslovanje poljoprivrednih preduzeća, ali i otvoriti nove mogućnosti za napredak - saopšteno je iz Tehnopolisa.

Kako je planirano, Hakaton će početi sjutra u deset sati u prostorijama Tehnopolisa i trajaće bez prekida 48 časova, nakon čega će u srijedu u 18 sati biti organizovan Demo dan na kome će timovi prezentovati svoja rješenja pred stručnim žirijem.

Za titulu pobjednika Viral hakatona boriće se Demetra, GoDigital, Perfect H2O i Mechanic Crops, a tri najbolja tima osvojiće nagrade u iznosu od 2,5 hiljada EUR za prvo, hiljadu za drugo i 500 EUR za treće mjesto.

- Timovima će, pored mentora, podršku pružiti i TechLab Tehnopolis koji će omogućiti korišćenje 3D printera za izradu prototipa - navodi se iz tog centra.

Otvaranju Viral hakatona će, kako je najavljeno, prisustvovati i predstavnici projektnih partnera – Univerziteta u Banja Luci i Donja Gorica u Podgorici, kao i Plantaže.

Iz Tehnopolisa su kazali da je cilj projekta uvezivanje i poboljšanje saradnje između fakulteta, studenata i poslovnog sektora kroz upotrebu informaciono-komunikaciono tehnoloških (IKT) rješenja u poljoprivrednom sektoru.

Prema kriterijumima za prijavljivanje svi članovi tima morali su biti studenti, od kojih najmanje po jedan sa Poljoprivrednog fakulteta/prehrambene tehnologije i Fakulteta za informacione tehnologije/elektrotehnike.

Maksimalan broj članova je četiri po timu.

Hakaton se organizuje kroz projekat Viral koji je kofinansiran sredstvima Evropske unije kroz Erasmus plus program.

Pored IPC Tehnopolis, projekat implementiraju Univerziteti u Banja Luci, Tuzli/Elektrotehnički fakultet, Bijeljini, Mariboru, Donja Gorica u Podgorici i Džemal Bijedić u Mostaru, Sveučilište u Mostaru, Univerziteti Waigeningen i Bukurešt.

Projekat implementiraju i Agro-voće, Jaffa-komerc, Plantaže, Western Balkans Institute, Inovacioni centar Banja Luka, INTERA Tehnološki Park iz Mostara i Crnogorska Asocijacija za nove tehnologije MANT.


Iz Tehnopolisa je saopšteno da je generalni pokrovitelj Viral hakatona Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi, koja je podršku pružila u okviru projekta Diverzifikacija ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima jugoistočne Evrope kroz razvoj lanca vrijednosti, koji se primjenjuje u partnerstvu sa Njemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ).

Generalni sponzori tog događaja su Crnogorski Telekom, Coca-Cola HBC Crna Gora koja je pored finansijske podrške obezbijedila i osvježenje za učesnike hakatona i ICT Cortex.

Kako je saopšteno, partner hakatona je Alter Modus, a prijatelji Glavni grad Podgorica, Hipotekarna banka i Swisslion-Takovo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Opština Berane će staroj sportskoj dvorani pod Jasikovcem vratiti stari izgled - Uskoro tender za glavni projekat

Staroj sportskoj dvorani, onoj pod Jasikovcem, koja se urušila još prije dvanaest godina, Opština Berane će vratiti potpuno identičan stari izgled, po kojem je bila prepoznatljiva na prostorima čitave bivše Jugoslavije. To je Portalu RTCG kazala sekretarka Sekretarijata za privredu, razvoj i investicije, Maja Đurišić, najavljujući vrlo brzo tender za glavni projekat. Ona je objasnila da bi svako drugo rješenje značilo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.