NavMenu

Forbs objavio listu top 10 kompanija u svijetu - U samom vrhu pet američkih i četiri kineske

Izvor: Blic Subota, 15.05.2021. 10:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Od 2003. godine, Forbs prati rad najvećih svjetskih kompanija, meri njihov učinak na osnovu četiri kriterijuma: vrijednost imovine, vrijednost na tržištu, prodaja i ostvareni profit; i kotira ih na svojoj listi Global 2000.

Prošle godine na listi su se mogli vidjeti obrisi toga kakav će pandemija imati uticaj na poslovanje najuspješnijih svjetskih kompanija, a na ovogodišnjoj listi vidimo rezultate dvanaestomjesečnog tumbanja na tržištu, piše Forbs.

Rezultati generalno nisu loši. Kako su centralne banke dozvolile negativne kamatne stope, investitori su utvrdili da alternative kapitalnom ulaganju nema. Globalno tržište akcija je poraslo za oko 48% prošle godine, i iako su profiti i prodaja opali u prošloj godini, vrijednost imovine i tržišna vrijednost kompanija na listi Global 2000 se povećao.

Najmanja vrijednost potrebna da bi se kompanija našla na listi je ove godine iznosila 8,26 mlrd USD, što je za oko 3 mlrd USD više nego prošle godine.

Top 10 najvećih kompanija na svijetu

U prvih 10 mjesta na listi najvećih kompanija na svijetu nalazi se 5 američkih, 4 kineske kompanije i jedna kompanija iz Saudijske Arabije. One su poređane sljedećim redoslijedom:

- ICBC (Industrijska i Komercijalna Banka Kine)
- JPMorgan Chase
- Berkshire Hathaway
- China Construction Bank (Građevinska banka Kine)
- Saudi Aramco (Naftna kompanija Saudijske Arabije)
- Apple
- Bank of America (Banka Amerike)
- Ping An Insurance Group (Ping An osiguravajuća Grupa)
- Agricultural Bank of China (Poljoprivredna Banka Kine)
- Amazon

Od ovih 10 kompanija, čak četiri su banke, dvije osiguravajuće kuće, dva tehnološka giganta, jedna naftna kompanija i jedna finansijska grupa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.