NavMenu

Gorko-slatka ekspanzija kompanije Ferrero

Izvor: Tanjug Petak, 14.05.2021. 14:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Volosina/shutterstock.com)Ilustracija
Italijanska multinacionalna kompanija Ferrero, koja proizvodi čuvenu Nutelu, kontroliše 30% svjetskog tržišta uzgoja lješnika, a u Turskoj koja je prva u svijetu, proizvodnja lješnika je sasvim pod kontrolom italijanske fabrike, piše list "Il Manifesto".

Kao većinski vlasnik Ferero je svojom politikom uspio da u Turskoj snizi cijenu proizvoda i tako eliminiše konkurenciju niza malih proizvođača.

Direktna posledica je, piše list, pad cijena lješnika, ali i plata zaposlenih koji su većinom sirijske izbjeglice, a među njima mnogobrojna djeca.

List podsjeća da je međunarodna organizacija koja se bori protiv robovskog iskorišćavanja radnika, Antislejveri, već ranije optužila Ferero zbog uslova rada i plata maloljetne djece koja rade u na poljima koja su u vlasništvu multinacionalne kompanije.

Iste optužbe stižu i za ponašanje kompanije u Gani i Obali Slonovače, afričkim zemljama gdje je Ferero vlasnik velikih farmi za proizvodnju kakaa.

Organizacije za zaštitu prirode optužuju Ferero da u tim zemljama širi proizvodnju samo jedne kulture, kakaa, što dramatično uništava balans lokalnog ekosistema.

Fabrika Ferero osnovana je prije 75 godina u italijanskom gradu Alba.

Današnji vlasnik je unuk osnivača, Đovani Ferero, a tokom godina kompanija je uspela da se proširi na međunarodno tržiste i u svoje vlasništvo uključi velike proizvodzače slatkiša kao što je Nestle, Kelloggs, Fox i mnoge druge kao i velike farme za proizvodnju kakaa u Ekvadoru, Gani, Obali Slonovače. Kompanija ima i indistrijske pogone u još osam zemalja širom svijeta uključujući Kinu i Rusiju.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.