NavMenu

Povodom Međunarodnog dana besplatan ulaz u muzeje

Izvor: RTCG Petak, 14.05.2021. 11:14
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Mijatovic/shutterstock.com)
Povodom Međunarodnog dana muzeja, u subotu, 15. maja, u terminu od 9 do 17 časova, slobodan ulaz biće u Istorijskom muzeju, Muzeju kralja Nikole, Njegoševom muzeju - Biljarda, Reljefnoj karti Crne Gore, Umjetničkom i Etnografskom muzeju i Njegoševoj rodnoj kući na Njegušima, saopštili su iz Narodnog muzeja Crne Gore.

Međunarodni dan muzeja ustanovio je 1977. godine ICOM (Međunarodni savjet za muzeje) i svake godine se obilježava 18. maja. Tog dana se posebno skreće pažnja javnosti i ističe važna uloga muzeja kao institucija koje služe društvu i njegovom razvoju.

- Cilj Međunarodnog dana muzeja je da podigne svijest o tome da su muzeji važno sredstvo kulturne razmjene, obogaćivanja kultura i razvoja međusobnog razumijevanja, saradnje i mira među narodima. Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja je: "Budućnost muzeja - oporavak i ponovno osmišljavanje - poručili su iz Narodnog muzeja Crne Gore.

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana muzeja i 70 godina od čuvene izložbe "zaokreta" Petra Lubarde iz 1951. godine, Narodni muzej Crne Gore, 18. maja, realizuje Omaž izložbi "zaokreta" Petra Lubarde", u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju. Pored rekonstrukcije čuvene izložbe, koja je predstavljala prekretnicu u jugoslovenskoj likovnoj umjetnosti polovine dvadesetog vijeka, biće upriličena promocija knjige mr Maše Jovović "Petar Lubarda u Crnoj Gori 1946-1951".


Međunarodni dan muzeja, Narodni muzej će obilježiti i predstavljanjem izložbi Petra Lubarde i "Sinergija različitosti" na svojim digitalnim platformama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Autoput Andrijevica-Peć povezuje Crnu Goru sa evropskim koridorima - I za gradnju dionice do Čakora očekuju se sredstva iz EU fondova

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.