NavMenu

Dogovorena saradnja Privredne komore i Uprave prihoda i carina na unapređenju poslovnog ambijenta

Izvor: eKapija Srijeda, 12.05.2021. 14:47
Komentari
Podeli
(Foto: Edhar/shutterstock.com)
Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović i v.d. direktora Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović potpisali su 12. maja 2021. godine Sporazum o saradnji ove dvije institucije.

- Potvrđujući posvećenost razvoju biznisa kao jednog od najznačajnijih faktora društvenog i ekonomskog prosperiteta i spremnost da kroz saradnju značajnije doprinesu ukupnoj konkurentnosti i ekonomskom jačanju države, Privredna komora Crne Gore i Uprava prihoda i carina zaključuju Sporazum, čiji je cilj uspostavljanje saradnje u oblasti izgradnje privrednog sistema, predlaganja mjera razvojne i tekuće ekonomske politike i rješavanja drugih pitanja od značaja za njegove potpisnike - navodi se u dokumentu.

Vršilac dužnosti direktora Aleksandar Damjanović ističe da se potpisivanjem Sporazuma finalizuje i formalizuje dogovor sa Privrednom komorom koji će rezultirati čvršćom i dugoročnom saradnjom institucija, saopšteno je iz PK CG.

- Intenzivna saradnja Uprave prihoda i carina sa Privrednom komorom Crne Gore je neophodna i nadam se da ćemo realizovati i više zajedničkih aktivnosti nego što smo planirali. Upravi prihoda i carina je potrebno partnerstvo sa organizacijom koja okuplja crnogorske privrednike, kao i što jača privreda koja doprinosi rastu državnih prihoda – kazao je Damjanović.

Predsjednik Vlastimir Golubović podsjetio je na veoma kvalitetnu saradnju Privredne komore sa Poreskom i Upravom carina koje su sada objedinjene u isti organ pod rukovodstvom Damjanovića.

- Prioritet aktivnosti u Privrednoj komori je borba protiv sive ekonomije. Uprava i prihoda i carina je organ koji će se, uz ostale državne institucije, boriti protiv te pošasti, a u Komori imate pravog sagovornika i iskrenog partnera – rekao je Golubović.

Predmet saradnje Privredne komore i Uprave prihoda i carina odnosi se na: unapređenje poslovnog ambijenta i zaštitu konkurencije, međusobnu razmjenu informacija i podataka o privrednim subjektima, preduzimanje zajedničkih aktivnosti u borbi protiv sive ekonomije, sprovođenje zajedničkih istraživanja, primjenu ATA i TIR sistema, i drugih javnih ovlašćenja prenijetih iz carinskih propisa (potvrde o nepreferencijalnom porijeklo robe, potvrda da se roba ne proizvodi u Crnoj Gori itd.), zajedničku organizaciju edukacija, okruglih stolova i drugih stručnih skupova na teme iz nadležnosti Uprave prihoda i carina i druge oblike saradnje od zajedničkog interesa.


Dodaje se da će Uprava prihoda i carina dostavljati podatke koji se odnose na crnogorske kompanije i carinski postupak, koji će Privrednoj komori omogućiti vršenje kvalitetnih i detaljnih analiza poslovanja privrednih subjekata potrebnih i za dalje aktivnosti dUprave prihoda i carina.

Potpisivanju su prisustvovali i potpredsjednica Privredne komore dr Nina Drakić, generalni sekretar Mitar Bajčeta, direktor Sektora za analize i istraživanja Miljan Šestović, zatim načelnica Odsjeka za pružanje usluga poreskim obveznicima, Kontakt centar i edukaciju javnosti UPC Milica Vuletić i samostalni savjetnici Petar Marković i Igor Vukčević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Kompanije bi gradile na desetine zgrada i hotela na obali Tare

Kompanije Beppler&Partners, Stablo i Irenia Investments tražile su tokom javne rasprave o nacrtu Prostorno urbanističkog plana (PUP) Kolašin da se tim planskim dokumentom omogući izgradnja hidrotehničke infrastrukture i saobraćajnica za parcele na kojima žele da grade 14 depadans objekata na samoj obali Tare. Tačnije, traženo je da u plan gradske hidrotehničke infrastrukture bude uključeno vodosnabdijevanje, kako kažu,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.