NavMenu

Poslodavci traže smanjenje dažbina i uvođenje neoporezivog dijela zarade

Izvor: Mina Srijeda, 12.05.2021. 12:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Steve Buissinne)Ilustracija
Crna Gora bi nakon 11 godina od ukidanja konačno mogla ponovo dobiti neoporezivi dio zarade, jer će to biti uslov poslodavaca da prihvate povećanje minimalne zarade sa 222 na 250 EUR, saopšteno je iz Unije poslodavaca (UPCG).

- Crnogorska preduzeća se od početka koronakrize svakodnevno bore sa čitavim nizom problema koji direktno utiču na njihovu održivost i opstanak, kao i očuvanje radnih mjesta. U takvim okolnostima, nerealno je očekivati da biznis zajednica može podnijeti bilo kakva dodatna opterećenja, čak ni ona po osnovu najavljenog povećanja minimalne zarade - kazali su Vijestima iz UPCG.

Oni su dodali da UPCG apsolutno podržava najavljeno povećanje, ali da je preduslov tome smanjenje opterećenja na zarade.

List piše da do 2010. godine na dio zarade koju je činio topli obrok i jedna dvanaestina regresa, što je te godine iznosilo oko 60 EUR, nije bio obračunat porez. Vlada je tada ukinula to pravo kao dio antikriznih mjera, odnosno kako bi naplatila veći dio dažbina.

Na dnevnom redu skupštinskog zasjedanja, koje je počelo u utorak, nalazi se predlog izmjena Zakona o radu kojim bi minimalna zarada trebalo da se od 1. oktobra poveća na 250 EUR, što su predložili poslanički klubovi nove skupštinske većine.

Prvobitno je predlagano da se taj iznos minimalne zarade primjeni od 1. jula, ali se od toga, prema informacijama Vijesti, odustalo kako bi se postigao dogovor sa poslodavcima, a i budžet pripunio tokom ljetnje sezone.

Ministarstvo finansija je prije dva dana formiralo radnu grupu u kojoj se nalaze i predstavnici poslodavaca i sindikata, a koja treba da pronađe način za smanjenje dažbina na zarade. Ukupne dažbine na jedan EUR neto zarade sada iznose oko 65 centi. Prethodne Vlade u dva mandata su dobijale predloge o uvođenju neoporezivog dijela zarade.

Iz UPCG je najavljeno da će insistirati na smanjenju opterećenja na zarade, odnosno na umanjenju pojedinih parafiskaliteta koji prate zaradu.

- Iako ne predstavlja novinu u našim zahtjevima upućenim Vladi, UPCG će u pregovorima tražiti uvođenje neoporezivog dijela zarade do iznosa posebnog dijela zarade. Smatramo da je potrebno vratiti model koji je bio na snazi do 2010. godine - kazali su iz UPCG.

Oni su dodali da treba dodati da neoporezivi dio zarade još predstavlja svojevrstan "ekskluzivitet" naše države, što znači da je Crna Gora jedina u regionu, ali i jedna od rijetkih u odnosu na zemlje EU, koja nema neoporezivi dio zarade.

- Vjerujemo da je došlo vrijeme da Vlada pokaže da je i po tom pitanju konačno spremna da pomogne privredi. Troškovi po osnovu zarada zaposlenih su i izuzetno veliki i opterećujući za preduzeća, čega su svjesni i naši socijalni partneri - naveli su iz UPCG.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.