NavMenu

Pet savjeta za upotrebu ostataka vina

Izvor: Vino & fino Srijeda, 12.05.2021. 12:26
Komentari
Podeli
Ilustraicija (Foto: Yulia Davidovich/shutterstock.com)Ilustraicija
Ostalo vam je pola boce dobrog vina, zaboravili ste da ga zatvorite ili jednostavno nemate naviku da pijete vino dan il dva nakon otvaranja? Portal Vino i fino predlaže pet načina da iskoristite vino i ujedno obogatite trpezu!

Omekšavanje mesa

Svi znamo da dinstanje mesa u crvenom vinu daje jelu novu dimenziju. Međutim, postoji još načina da meso koje pripremate stekne nove aromatske note i lijepu teksturu. Lagano crveno vino, ili pak bijelo vino, pomiješano sa belim lukom i začinima, može se upotrebiti za mariniranje piletine koja će posle dva sata biti spremna za grilovanje i dobiće sasvim nov sloj ukusa i arome.

Podgrijavanje jela

Iako je pasta jelo koje je najljepše kad je svježe, svi je ponekad podgrijavamo. Umjesto da to radimo u mikrotalasnoj pećnici, koja nije najbolje rješenje za to jer podgrijava nejednako, stavite pastu u tiganj sa debelim dnom i zalijte je čašom bijelog vina. Kada iz vina ispari sav alkohol, jelo će već biti lijepo podgrijano. Malo ga dotjerajte solju i začinima i uživajte!

Pravljenje sosova

Domaći sos od paradajza dobiće veoma otmenu notu ako mu dodate crveno vino. U tom slučaju podrazumijeva se da ćete u sos staviti i malo začinskog bilja, naročito bosiljka, kao i bijeli luk i maslinovo ulje. Takođe, vinegret za salatu biće ljepši ako za njega iskoristite, kao dodatak, crveno ili bijelo vino. I poslastice će biti bolje uz vino - dobro ukuvano crveno vino sa dodatim šećerom i cimetom sjajan je sos koji možete iskoristiti za prelivanje sladoleda, voćne salate, raznih torti, pa i običnog šlaga.

Sirće kao u dobrom restoranu

Domaće sirće zaista je lako napraviti, a pogotovo crveno vinsko sirće. Tri dijela zaostalog crvenog vina pomiješajte sa jednim dijelom crvenog vinskog sirćeta, dobro zatvorite i ostavite u špajzu oko mjesec dana. Procijedite, dodajte začinsko bilje po želji i posle nekoliko dana imaćete atraktivno trpezno sirće, mnogo bolje od običnog iz prodavnice.

Kuvanje morskih plodova

Zaostala boca bijelog vina od prije dan ili dva možda nije praznik za vinoljupca, ali jeste za gurmana, jer je često dobra polazna osnova za ručak sa morskom tematikom. Škampi, dagnje i drugi morski plodovi, u paelji, rižotu i sličnim jelima, pokazaće sve svoje aromatsko bogatstvo ako im se doda, pri kuvanju, čaša sovinjon blana ili pino griđa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan pretkvalifikacioni tender za izgradnju dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je pretkvalifikacioni poziv za dionicu auto-puta od Mateševa do Andrijevice. Raspisivanje ovog tendera ranije danas najavili su i predsjednik Vlade Milojko Spajić i izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od kredita, odnosno donacije kojom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.