NavMenu

Da Vinčijev crtež "Glava medvjeda" na aukciji

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 11.05.2021. 15:32
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: DenisFilm/shutterstock.com)Ilustracija
Mali crtež medvjeda, čiji je autor Leonardo da Vinči, prodaće se aukcijski, a očekivana cijena je 16 miliona dolara.

Djelo je nacrtano na papiru površine osam kvadratnih centimetara. Nacrtan je tehnikom silverpoint, koju je Da Vinči naučio od italijanskog umjetnika Andrea del Verokija.

Bilo je nekoliko vlasnika ovog crteža, a aukcijska kuća Kristis ga je 1860. godine prodala za 2,5 funti, a što bi danas iznosilo 312 funti. Nazvan je "Glava medvjeda" i bio je izložen u prestižnim galerijama i muzejima širom svijeta, među kojima su Nacionalna galerija London, Louvr Abu Dabi i Muzej Ermitaž u Sankt Peterburgu.

U saopštenju stručnjaka aukcijske kuće Kristis u Njujorku Bena Hola je navedeno da je riječ jednom od najznačajnijih djela iz perioda renesanse koji je u privatnom vlasništvu. Naglasio je da je crtež bio u vlasništvu nekih od najznačajnijih kolekcionara umjetnina. Među njima su bili slikar Tomas Lorens i poznati kolekcionar Norman Robert Kolvil.

Crtež, na kojem je i Da Vinčijev potpis, biće tokom ovog mjeseca izložen u Hong Kongu. Potom će biti izmješten u London gdje će u julu biti aukcijski prodat za očekivanu cijenu od 11 do 16 miliona dolara.

Da Vinčijev crtež "Konj i jahač" je do sada bio njegov najskuplji crtež aukcijski prodat. Prodat je 2001. za više od 11,2 miliona dolara. U Kristisu očekuju da će "Glava medvjeda" oboriti cjenovni rekord, te su potcrtali da je ovo jedan od posljednjih da Vinčijevih crteža na tržištu.

Ubjedljivo najskuplji crtež koji je ova aukcijska kuća prodala bio je "Glava muze", a čiji je autor italijanski slikar Rafaelo Sanzio da Urbino. Prodat je 2009. za 49 miliona dolara. Ovo djelo je nastalo po narudžbi pape Јulija Drugog.

Iako je Da Vinči mnogo poznatiji po slikama poput "Monalize" i "Posljednje večere", bio je majstor i proslavio se po sjajnim crtežima kojima je prikazivao anatomiju živih bića. Njegov najprepoznatljiviji takav crtež jeste "Vitruvijev čovjek" kojim prikazuje anatomiju muškarca. Ovo djelo spada u njegova najveća stvaralačka postignuća, piše Klix.

Italijanski umjetnik je bio fasciniran prirodom i na mnogim crtežima je prikazivao životinje. Osim toga, crtao je religijske ličnosti i biblijske prizore, pa je tako crtež "Ubijeni sveti Sebastijan" 2016. trebao biti aukcijski prodat za 16 miliona dolara, ali je prodaja onemogućena jer je ovo djelo Francuska proglasila nacionalnim blagom, piše CNN.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Industrija

Novi tender za zakup Željezare - Prednost kompanijama koje proizvode "zeleni čelik", u prvih pet godina najmanje 25 mil EUR investicija

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je novi tender za zakup pogona Čeličane i Kovačnice u cilju valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje dužom od 65 godina. Pravo učešća na javnom pozivu imaju sve kompanije iz Crne Gore i inostranstva koje su registrovane i posluju u skladu sa Zakonima države u kojoj obavljaju svoje djelatnosti. U zakup se izdaju proizvodne i pomoćne hale, proizvodna

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.