NavMenu

Za četiri mjeseca Aerodromi u minusu 3,8 mil EUR

Izvor: Mina Utorak, 11.05.2021. 10:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Michael Gaida)Ilustracija
Aerodromi Crne Gore su za četiri ovogodišnja mjeseca imali 3,78 mil EUR minusa, dok su prošlu godinu završili sa 15,09 miliona gubitka prije oporezivanja, saopštio je vršilac dužnosti izvršnog direktora tog državnog preduzeća, Ognjen Jovović.

On je Danu rekao da su prihodi za četiri mjeseca iznosili samo 1,87 mil EUR, što je 45%, odnosno 1,52 miliona manje nego lani, dok su rashodi iznosili 5,65 miliona, odnosno 955 hiljada manje nego lani.

Troškovi zarada za četiri mjeseca iznosili su 4,35 miliona, što je deset odsto, odnosno pola miliona manje nego lani.

- Avijacijski prihodi u ovoj godini bilježe pad od 45% zbog covid pandemije. Pad je očekivan s obzirom na to da su prva dva mjeseca prošle godine bilježila znatan rast prometa do pojave pandemije. I ostali prihodi imaju pad u odnosu na isti period prošle godine - objasnio je Jovović za Dan.

Troškovi zarada, kako je kazao, imaju pad od 11 odsto.

- Prošle godine je od 1. aprila do 1. jula uveden prekid rada i po osnovu toga umanjenje zarada od 30 odsto, dok je u ovoj godini donijeta odluka o umanjenju zarade po 100 EUR po zaposlenom. Odluka se primjenjuje od februara do kraja maja - precizirao je Jovović.

On je naveo i da je napokon završen godišnji obračun za prošlu godinu, te da će uskoro biti predati Upravi prihoda.

Kada su u pitanju rezultati poslovanja u prošloj godini, neto gubitak prije oporezivanja je iznosio 15,09 mil EUR, dok je 2019. godine dobit prije oporezivanja iznosila 15,2 miliona, što znači da je prošle godine finansijski rezultat bio lošiji za 30,3 mil EUR.

Prošle godine su prihodi iznosili 8,65 mil EUR, dok su u 2019. godini bili 56,8 mil EUR. To je skoro 85 odsto, odnosno 48,1 milion, manji prihod nego 2019. godine.

Rashodi su prošle godine iznosili 23,7 miliona, a 2019. godine 41,6 miliona, što je pad od 42,9% ili 17,8 miliona.

Najmanji pad rashoda, u najgoroj godini u istoriji Aerodroma i prvoj koju su završili sa minusom, zabilježen je kod troškova zarada. Oni su prošle godine iznosili 14,6 miliona, što je 16,15 odsto ili 2,8 miliona manje nego u 2019. godini, kada su Aerodromi zabilježili najbolji finansijski rezultat, od 15,2 miliona prije oporezivanja.

Osnovni kapital je na kraju prošle godine iznosio 101,5 miliona, neraspoređena dobit iz ranijeg perioda malo preko pet miliona, a ukupan kapital 91,6 miliona EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.