NavMenu

FERK izdao niz dozvola za solarne fotonaponske elektrane

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 10.05.2021. 16:18
Komentari
Podeli

(Ilustracija) Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK na redovitoj sjednici 7. maja izdala je dozvole za proizvodnju električne energije u solarnim fotonaponskim elektranama.

Dozvole su dobili podnositelji zahtjeva ECO-KW Kiseljak, za solarnu fotonaponsku elektranu Elur 1, u mjestu Palež, općina Kiseljak, Herceg Srebrenik za solarnu fotonaponsku elektranu Herceg u općini Srebrenik, Proslap Prozor-Rama za solarnu fotonaponsku elektranu Proslapsko sunce u naselju Proslap, općina Prozor-Rama, Proizvodnja električne energije BIK – Grude, vl. Božo Krstanović za tri solarne fotonaponske elektrane u naselju Pogana Vlaka, općina Grude i za Herceg-gala iz Širokog Brijega za sedam solarnih fotonaponskih elektrana u Zvirićima u općini Ljubuški.

Dozvole za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE izdane su podnositeljima zahtjeva: solarna elektrana Staro Blace vl. Tihomir Marić za proizvodni objekt u Prozoru-Rami i Festa Kraševo-Tešanj za solarnu fotonaponsku elektranu u općini Tešanj.

Gospodarskim društvima Hifa-Petrol Sarajevo i Zeka-Comerc Gračanica obnovljene su dozvole za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om i za transport naftnih derivata cestovnim prometom, dok je za Konzum Sarajevo izdana dozvola za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om.

Zbog odustajanja podnositelja donesen je zaključak o obustavi postupka pokrenutog po Zahtjevu za izmjenu i dopunu Dozvole za rad za proizvodnju električne energije, podnositelja zahtjeva JP Elektroprivreda HZ HB Mostar.

Također, u postupak opće rasprave upućeno je šest nacrta dozvola za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE, i to za pet podnositelja zahtjeva s područja Tešnja: Proizvodnja električne energije Energy Deljkić, vlasnik Deljkić Nedim iz Tešnja, Inox-Design, HidroRing, Comex i Agencija-ES i za Ljevaković energy, vlasnik Harun Ljevaković iz Usore.


Za gospodarsko društvo EOL Petrol Sarajevo usvojen je nacrt dozvole za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om, a za Kopex-Sarajlić Srebrenik nacrt u postupku obnove dozvole za transport naftnih derivata cestovnim prometom.

Svi navedeni nacrti dozvola moći će se pregledati i na veb stranici www.ferk.ba, a zainteresirane osobe moći će dostaviti i svoje pisane komentare na nacrte do 18.5.2021. godine do 10 sati, poštom na adresu Kneza Domagoja 12 A, Mostar, kao i na elektroničku adresu kontakt@ferk.ba.

Na kraju, FERK je donio rješenje po žalbi kupca na akt koji je donijelo JP Elektroprivreda BiH Sarajevo, priopćeno je iz FERK-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.