Izvor: Beobuild | Ponedjeljak, 10.05.2021.| 09:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kineski kulturni centar na Novom Beogradu uskoro otvara vrata - Poslovni prostor na 5.500 m2, restoran, hotel...

(Foto: eKapija / Mirko)
Izgradnja Kineskog kulturnog centra na Novom Beogradu završena je, a njegovo svečano otvaranje može se uskoro očekivati. Ovaj impozantni objekat nalazi se na jednoj od najatraktivnijih lokacija na Novom Beogradu u bloku 11a sa pogledom na reku Dunav i odličnom povezanošću sa auto-putem.

Trg prijateljstva Srbije i Kine krasi multifunkcionalni kompleks podijeljen na sledeće programske cjeline: Kineski kulturni centar, restoran, hotel, poslovni prostor.

Zgrada novog centra zamišljena je kao platforma za produbljivanje kulturne i ekonomske saradnje dva naroda, a prvi je takav centar na Balkanu i jedan od najvećih u Evropi. Autori jedinstvenog arhitektonskog rješenja su TF International, Quanfu (Shanghai) Architectural.

Ukupna bruto površina objekta iznosi preko 32.300 m2, od čega se oko 23.400 m2 nalazi na nadzemnim etažama. Visina objekta na krovnom vijencu je 32 metara, a podijeljen je na ukupno devet nadzemnih i dvije podzemne etaže (2Po+P+7+Ps i 2Po+P+2Me+7). Ispod objekta nalazi se velika podzemna garaža sa 218 parking mjesta kao i 23 parking mjesta na otvorenom. Dio parking mjesta će biti rezervisan za korisnike kancelarijskog prostora, dok će ostali dio biti namijenjen za javni parking.


Kulturni centar

Dijelom zgrade u kome se nalazi Kineski kulturni centar rukovodiće Ministarstvo kulture i turizma N.R. Kine, a sadržaje centra čine prijemni hol, multinamenska sala, čitaonica, galerija i niz prostorija namijenjenih edukativnim i izložbenim sadržajima. Kulturni centar površine 3.700 m2 organizovan je u okviru prizemlja i prvog sprata, ti djelovi će biti dostupni široj javnosti, a njegov kapacitet je oko 200 posetilaca. Glavnom ulazu pristupa se sa strane ulice Trešnjinog cvijeta.


Poslovni prostor

Poslovno krilo ponudiće tržištu vrhunski kancelarijski prostor ukupne površine 5.500 m2 raspoređenih na tri etaže, gdje su na 4, 5, i 6. spratu kancelarije otvorenog tipa, tzv. "Core&Shell" koji pruža maksimalnu fleksibilnost prostora, dok se na 7. spratu nalazi sjedište investitora projekta i njihove partnerske kompanije.

U okviru poslovnog prostora su predviđena dva vertikalna komunikaciona čvorišta sa stepeništem i liftovima, a ulaz u poslovno krilo predviđen je u prizemlju na sjevero-istočnoj strani objekta.


Hotel i restoran

U okviru ovog kompleksa nalaziće se manji hotel koji će sadržati 35 dvokrevetnih hotelskih soba, kao i 19 apartmana za diplomate i zaposlene u kulturnom centru, projektovanih za smještaj 78 osoba (dva jednosobna, 11 trosobnih, dva troiposobna i četiri četvorosobna apartmana).

Na drugom spratu, predviđen je restoran tradicionalne kineske kuhinje, gdje će gosti hotela i šira javnost moći da uživaju u autentičnim jelima i hrani sa dalekog istoka.


Kineski pejzaž kao inspiracija

Za atraktivnu fasadu, autori arhitektonskog rješenja su kao inspiraciju koristili kineski pejzaž prikazan u tradicionalnoj slikarskoj tehnici tuša. Oko čitavog objekta izvedena je dupla fasada, gdje je unutrašnja fasada projektovana kao zastakljena zid-zavesa, dok je spoljna fasada od panela izrađenih od betona izuzetno visokih performansi (UHPC - Ultra High Performance Concrete) ojačanog vlaknima. Rasporedom otvora različitih veličina na površini fasade dobija se tradicionalni prikaz kineskog pejzaža. Fasadni prikazi pejzaža bazirani su na djelima poznatog kineskog umjetnika Mi Youren (1074-1153) koji je živio u periodu kineske dinastije Song.

Prilikom izrade Projekta za izvođenje kao i prilikom izgradnje izvršeno je usaglašavanje sa zahtjevima LEED sertifikata, a objekat se trenutno nalazi u proceduri za odobrenje istog.


Posebnost objekta

Kuriozitet je i solarna elektrana postavljena na krovu zgrade, ukupne površine skoro 180m2, namijenjena za zagrijavanje sanitarne potrošne vode u objektu.

Takođe, zgrada Kineskog kulturnog centra prva je zgrada u Beogradu koja koristi mehanički parking sistem za dvoetažno parkiranje. Mehanički parking sastoji se od pokretne slagalice i više paleta koje pomjeraju vozila, a ukupan kapacitet pokriven ovim sistemom je za 94 vozila.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE