NavMenu

Zastava Tervo - Novo terensko vozilo za Vojsku Srbije prošlo sve testove, u planu izvoz

Izvor: Tanjug Ponedjeljak, 10.05.2021. 08:55
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo odbrane republike Srbije)
Kragujevačko preduzeće Zastava Tervo proizvelo je lako terensko vozilo za potrebe Vojske Srbije koje je prošlo sva ispitivanja, a uz male izmjene može da se koristi i u komercijalne svrhe.

Vozilo NTV namijenjeno je prevozu ljudi i tereta na teškim terenima, prenosi RTS.

Posle testiranja i pređenih desetina hiljada kilometara, po najtežim terenima i vremenskim uslovima, prvih 10 vozila spremno je za isporuku Vojsci Srbije. Napravljeno je u dvije varijante: za transport jedinica sa devet članova posade i prevoz tereta do 1,4 tone.

Stefan Jurić, tehnički direktor Zastave Tervo, ističe da su prednosti tog vozila njegova visoka prohodnost, automatski mjenjač i izuzetno mnogo kabinskog prostora, koji omogućava smještaj ličnog naoružanja i opreme posade.

Posle prototipskih ispitivanja, poboljšane su tehničke, ergonomske i estetske karakteristike vozila, što je povećalo njegovu izdržljivost.

Sve izmjene plod su rada mladih stručnjaka sektora za istraživanje i razvoj kragujevačke fabrike.

- Koristi nezavisno vješanje koje mi integrišemo u naše vozilo. U prethodnom periodu mi smo radili na njegovoj prohodnosti i radijusima za okretanje. Na manjem terenu, može da izmanevriše i da se probije kroz teže prohodne uslove - objašnjava Ognjen Opančina, konstruktor Zastava tervo.

Takva terenska vozila za opremanje oružanih snaga - vojske i policije, ne proizvode se nigdje u svijetu. Novi terenac trebalo bi da zamijeni čitavu flotu starih vojnih vozila u Vojsci Srbije, a u planu je i izvoz.

- Prvenstveno na tržišta Sjeverne Afrike i Bliskog istoka, gdje ima dosta zainteresovanih kupaca za ovaj tip vozila. U tom smislu bi se radila neka tehnička prilagođavanja, u vezi sa vozilima za korišćenje u pustinjskim uslovima - kaže Ilija Ljujić, v. d. direktora Zastave Tervo.

Uz manje izmjene, domaće vozilo za teške terenske uslove mogu da koriste i javna preduzeća.

Širenje plasmana otvara vrata i za nova zapošljavanja u "Zastavi Tervo", koja sada ima 120 radnika, navodi RTS.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.