NavMenu

Proljeće donosi alergije - kako se zaštititi?

Izvor: Radio 021 Nedjelja, 09.05.2021. 17:41
Komentari
Podeli
(Foto: wavebreakmedia/shutterstock)
Toplije vrijeme i boravak u prirodi donosi nam kijanje, kašljanje, crvenilo očiju, promuklost - simptome koji se javljaju kada polenovo zrno uđe u respiratorne organe usljed čega nastaje hemijska reakcija sa našim tjelesnim tečnostima.

U ovom periodu od alergena je najviše zastupljen polen drveća.

- Polen i trava krenuli su sporadično još u aprilu, ali sada problem pravi najprije polen drveta, i to breze, čije zrno ima najveći alregeni potencijal. Zatim, tu su platan, vrbe, jasen, javor, orah, kreće i dud. Svi oni unakrsnim reakcijama alergičnim ljudima stvaraju probleme poput promuklosti, suzenja i svraba očiju, ušiju, sekreciju iz nosa - objašnjava Mirjana Mitrović, stručnjak za polen iz Agencije za zaštitu životne sredine Srbije, prenosi B92.

Mitrović kaže da ljudi treba da prate izvještaje o vrijednostima alergena kako bi uskladili svoje aktivnosti, ali opšta preporuka za alergične osobe je da ne provjetravaju prostoriju ujutru, već u poslijepodnevnim časovima, zatim da izbjegavaju direktan kontakt sa alergenima u prirodi, kao i da se pridržavaju propisane terapije a ne da se liječe sami.

- U ovom periodu se najčešće žale oni koji nisu na vrijeme krenuli sa terapijama. Toaleta nosa je najbitnija, dakle tri do četiri puta dnevno treba ispirati sluzokožu nosa, pri čemu se koristi fiziločki rastvor ili rastvori morske soli. Oni koji imaju prepisanu terapiju treba da je uzmu neposredno pred izlazak u prirodu, a zbog insekata preporučljivo je čak i da sa sobom ponesu antihistaminik - kaže Ana Nikolić iz Udruženja pacijenata "Alergija i ja".

Doktori savjetuju da se izbjegava boravak u prirodi, posebno vjetrovitim danima, ujutru i uveče, kada je koncentracija polena u vazduha najviša.

Poslije svakog boravka na otvorenom, neophodno je istuširati se i presvući kako bi se uklonio polen sa tijela. Takođe, veš ne treba sušiti napolju, a oni koji imaju baštu ili dvorište treba da izbjegavaju košenje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Olakšica za vozače: Uz elektronsku naplatu putarine, uskoro bez zadržavanja na putevima u Srbiji

Vozačima u Crnoj Gori, uskoro će biti dostupna mogućnost da sa sopstvenim tag uređajem elektronski plaćaju putarinu kako u Crnoj Gori tako i na cestama u Srbiji, što će značiti manje zadržavanje i brži protok saobraćaja. Kako za portal Kolektiv me objašnjava Ana Palibrk iz preduzeća Monteput, riječ je platfortmi Toll for all (T4A) – Putarina za sve, koja podrazumijeva da se sa jedinstvenim tag uređajem može putovati kroz više

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.