NavMenu

Infrastruktura željeznice Srbije uključila se u projekat Povezivanje Evrope Ekspres vozom

Izvor: eKapija Nedjelja, 09.05.2021. 17:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vivvi Smak/shutterstock)Ilustracija
Infrastruktura željeznice Srbije uključila se u projekat "Povezivanje Evrope Ekspres vozom" (Connecting Europe Express), koji je u okviru obeležavanja Evropske godine željeznice 2021. pokrenula Evropska komisija.

Generalni direktor Infrastrukture željeznice Srbije Nebojša Šurlan potpisao je Sporazum o pružanju podrške ovom projektu, koji realizuje Zajednica evropskih željeznica i infrastrukturnih kompanija (CER), navedeno je na sajtu Infrastruktura.

Planirano je da projekat "Connecting Europe Express" bude realizovan tokom septembra i oktobra ove godine, a njime je predviđeno da specijalni voz poveže ukupno oko 25 evrpskih zemalja, uključujući i Srbiju, čijim prugama će saobraćati.

Saobraćaj ovog specijalnog voza kroz evropske zemlje pratiće niz velikih željezničkih manifestacija, a prilikom njegovih skoro 40 zaustavljanja u gradovima širom kontinenta okupiće se željeznički sektor, civilno društvo, lokalne i regionalne zajednice i najšire javnosti, kako bi se ukazalo na sve prednosti ovog vida transporta.

Ova manifestacija organizovana je sa ciljem promocije željezničkog saobraćaja kao održivog vida transporta i predstavljanja željezničkih usluga većem broju građana i najširoj javnosti, pojašnjava se. Na taj način željeznički saobraćaj biće predstavljen kao transevropska usluga mobilnosti, kako bi bila prikazana cjelokupna snaga i potencijal željeznice za povezivanje evropskih zemalja, koje omogućava ovaj saobraćajni sistem.

Takođe, projekat treba da predstavi sve prednosti ovog vida transporta, značaj izgradnje i razvoja željezničke infrastrukture, kao i doprinos željeznice stvaranju novih radnih mjesta, teritorijalnoj i socijalnoj povezanosti i pametnom, digitalnom i održivom sistemu mobilnosti.

Projekat "Povezivanje Evrope Ekspres vozom" (Connecting Europe Express) će biti realizovan u skladu sa svim mjerama zaštite protiv virusa kovid 19 u zemljama kroz koje će željeznička kompozicija prolaziti.

Trasu specijalnog voza, sa svim pratećim manifestacijama, objaviće uskoro organizatori ovog projekta Evropska komisija i Zajednica evropskih željeznica i infrastrukturnih kompanija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.