Izvor: Mina | Nedjelja, 09.05.2021.| 13:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Na Montenegroberzi realizovano 50 transakcija - Najveći udio u prometu imale dionice Luke Bar

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Rawpixel/shutterstock.com)
Rast indeksa i manji promet obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja objavilo da je deficit budžeta u prvom ovogodišnjem kvartalu iznosio 103,5 mil EUR.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, ojačao je 2,1 odsto na 769,37 poena, a MONEX dva odsto na 11.221,69 bodova.

Promet je iznosio 74,86 hiljada EUR i bio je 23,4 odsto manji od prošlosedmičnog. Najveći udio u prometu, realizovanom kroz 50 transakcija, imale su dionice Luke Bar, koje su sedmicu završile na 38,49 centi.

Rasle su akcije Budvanske rivijere i Plantaža, 16,1 odsto na 5,83 EUR, odnosno 8,9 odsto na 11 centi. Gubile su dionice Crnogorskog Telekoma i Crnogorskog elektroprenosnog sistema, 19,4 odsto na 1,2 EUR, odnosno 1,3 odsto na 74 centa. Akcije Elektroprivrede nijesu mijenjale vrijednost i iznosile su 3,2 EUR.

Trgovano je i dionicama Sveti Stefan hotela, Hotelsko turističkog preduzeća (HTP) Mimoza i Primorja, koje su u petak iznosile 2,7 EUR, odnosno 1,92 EUR i 2,98 EUR. Dionice Poslovno logističkog centra Morača u petak su koštale 3,35 EUR, Solane Bajo Sekulić 1,4 EUR, Mehanizacije i programata dva EUR, a Luke Kotor 4,78 EUR.

Trgovano je i akcijama Plantaža, Pobjede i Ugostiteljskog preduzeća Stadion, koje su sedmicu završile na 11 centi, odnosno deset centi i 50 centi. Napredak Kotor sedmicu je završio na dva centa, a Željeznička infrastruktura na 0,73 centa.

Ministarstvo finansija je početkom sedmice objavilo da je deficit budžeta u prvom kvartalu iznosio 103,5 miliona EUR ili 2,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je 93,4 miliona manje u odnosu na planirani.

Oni su saopštili da je kretanje fiskalnih parametara i u prvom kvartalu bilo pod direktnim uticajem mjera koje se sprovode u cilju zaštite javnog zdravlja, a koje neminovno utiču na ograničavanje ekonomskih tokova.

- Prihodi budžeta u periodu od januara do kraja marta iznosili su 348,4 miliona EUR ili 7,5 odsto procijenjenog BDP-a, što je 15,9 miliona više u odnosu na planirane, prvenstveno usljed veće naplate po osnovu poreza na dobit preduzeća - navedeno je u izvještaju Ministarstva o izvršenju budžeta za prva tri mjeseca.

Isti resor je u četvrtak, na svom sajtu, objavio rješenje o privremenom finansiranju za maj, u skladu sa odlukom Vlade da, umjesto donošenja budžeta, pređe na tu vrstu finansiranja. U rješenju se, između ostalog, navodi da se potrošačkim jedinicama koje se finansiraju iz budžeta, odobravaju sredstva do iznosa jedne dvanaestine stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godini.

Nepotrošena sredstva odobrena rješenjima o privremenom finansiranju za januar, februar, mart i april mogu se, kako je objašnjeno, utrošiti u maju.

Sedmicu je obilježila je poruka evropskog komesara za proširenje, Olivera Varheljija da EU radi na mogućem rješenju kako bi pomogla Crnoj Gori u teškoćama nastalim usljed kreditnog aranžmana za auto-put.

On je saopštio i da su u komunikaciji sa Vladom po tom pitanju.

- Izlgeda da je to jako velika finansijska prepreka za život u Crnoj Gori - kazao je Varhelji, tokom zvanične posjete Crnoj Gori, i dodao da nije na EU da razmatra finansijsku situaciju u zemlji.

Avio-kompanija ToMontenegro ove sedmice je postala nosilac sertifikata vazdušnog operatera (AOC), kojim se utvrđuju njena prava i obaveze, kao i obim operacija koje može da obavlja.

Iz avio-kompanije su saopštili da je dobijanje tog sertifikata veoma zahtjevan i kompleksan proces, čime se ToMontenegro osposobljava i sertifikuje za obavljanje redovnog i povremenog vazdušnog prevoza putnika i robe.

- Dobijanjem AOC-a kompanija je pokazala da zadovoljava sve uslove po pitanju opreme, stručne osposobljenosti zaposlenog osoblja, organizacione strukture, odobrenih operativnih priručnika, kao i brojne druge uslove, kojima se obezbjeđuje sigurno i bezbjedno izvođenje vazdušnih operacija koje namjerava da obavlja - navodi se u saopštenju.

Iz Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) početkom sedmice je najavljeno da će roming u regiji Zapadnog Balkana od 1. jula biti potpuno besplatan, kao i da će naredni korak biti snižavanje tih cijena i sa EU.

Predstavnici RCC-a su saopštili da će zahvaljujući regionalnoj saradnji, već od 1. jula roming biti potpuno besplatann na Zapadnom Balkanu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE