NavMenu

Podrška lidera G7 regionu - Vlade da predlože konkretna ulaganja potrebna da bi jedinstveno tržište postalo stvarnost na Zapadnom Balkanu

Izvor: Mina Subota, 08.05.2021. 12:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shutterstock/Arthimedes)Ilustracija
Napori koje region ulaže u reformsku agendu za Zajedničko regionalno tržište (CRM) dobijaju široko priznanje i podršku, između ostalog, i od ministara vanjskih poslova i razvoja G7, saopštila je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), Majlinda Bregu.

Ona je na otvaranju prvog koordinacionog sastanka donatora na temu Zajedničkog regionalnog tržišta kazala da su lideri G7 podržali dalji napredak regionalne saradnje kroz Zajedničko regionalno tržište, Zeleni plan i Berlinski proces.

Iz RCC-a je saopšteno da je cilj tog sastanka donatora podizanje svijesti o ključnim reformama politika kako bi se ujedinili napori na ostvarivanju maksimalnih rezultata u ambicioznom vremenskom okviru od naredne četiri godine. To je tek prvi korak, proces koordinacije donatora će se nastaviti kasnije tokom godine, kako bi se detaljno utvrdile potrebe za sektorskim ulaganjima, naročito u okviru agendi za digitalnu transformaciju, industriju i inovacije.

- Sprovođenje regionalnih aktivnosti predviđenih u okviru CRM agende za naredne četiri godine može donijeti i potrebe za dodatnim ulaganjima, imajući u vidu ambicioznost agende, ali i složenosti nekih sporazuma unutar nje. Drago mi je vidjeti da neki važni donatori upravo razvijaju svoje nove, srednjoročne strategije za Zapadni Balkan, u koje mogu blagovremeno uključiti prioritete i reforme koje proizlaze iz CRM-a - rekla je Bregu.

Ona je, kako je saopšteno iz RCC-a, kazala da bi vlade u regionu trebalo da predlože konkretna ulaganja koja su potrebna da bi Jedinstveno tržište postalo stvarnost na Zapadnom Balkanu.

- Ponovo izražavamo našu potpunu spremnost da podržimo ZB6 u ovom poduhvatu kroz našu ulogu opšteg koordinatora CRM Agende i krovne regionalne organizacije zadužene za praćenje i izvještavanje o napretku CRM-a - dodala je Bregu.

Nacionalni resursi, kako je saopšteno, nikada neće biti dovoljni za ekonomski oporavak regiona. Ekonomski i investicioni plan i ogromna podrška Evropske unije su dobrodošli, ali su za održiv razvoj, međutim, potrebni partneri i donatori.

Šef odjeljenja u Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, Thomas Hagleitner, i direktor Sekretarijata Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA), Emir Đikić pridružili su se Bregu u uvodnim riječima, ponovo iskazujući podršku sprovođenju Zajedničkog regionalnog tržišta kao važnog koraka na putu evropskih integracija Zapadnog Balkana.

Na prvom Koordinacionom sastanku donatora na temu Zajedničkog regionalnog tržišta okupili su se ministri iz ekonomija Zapadnog Balkana, predstavnici donatorske zajednice, međunarodnih finansijskih institucija i bilateralnih donatora, kao i zvaničnici CEFTA-e i predstavnici Evropske komisije koji su iskazali interes za potpuno učešće u ostvarivanju ciljeva CRM agende.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.