NavMenu

U Baru planirana gradnja stambeno-poslovnog objekta površine preko 8.000 m2 - Imaće 83 stana i 11 poslovnih prostora (FOTO)

Izvor: eKapija Petak, 07.05.2021. 11:44
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/ArchiStudio)
U zahvatu DUP-a Topolica Bjeliši u Baru planirana je gradnja stambeno-poslovnog objekta, na parceli površine 2.075 m2. Investitor projekta je barska kompanija RTM Group, koja je za idejno rješenje objekta dobila saglasnost Direkcije glavnog državnog arhitekte.

Kako se može vidjeti u idejnom rješenju koje je objavljeno na sajtu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, a za čiju izradu je bio zadužen ArchiStudio iz Ulcinja, spratnost objekta biće Po+P+8, odnosno podrum, prizemlje i osam spratova. Ukupna bruto građevinska površina objekta iznosi 7.259,17 m2 bez podruma, odnosno 8.418,14 m2 sa njim.

Projektom je predviđeno da funkcija objekta bude riješena u devet nivoa, te da bude podijeljen u dvije nezavisne funkcionalne cjeline - stanovanje i poslovanje. Lokacija objekta je adekvatno uključena u saobraćaj pristupnim kolskim i pješačkim saobraćajnicama.

Podrum budućeg stambeno-poslovnog objekta predviđen je za garažiranje, a planirano je da ima 63 parking mjesta. Planirano je da objekat ima i vanjski parking na urbanističkoj parceli, na kome će biti 26 parking mjesta. Prema smjernicama iz DUP-a potrebno je obezbjediti po jedno parking mjesto za jedan stan, odnosno na 100 m2 korisnog prostora za poslovni dio objekta, pa je prema tome potrebno predvidjeti ukupno 89 parking mjesta. Pored garaže, u podrumu će biti i tampon zona, rezervoar za vodu, sprinkleri, agregat, stepenice i liftovi.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/ArchiStudio)
U osnovi prizemlja se nalazi 11 poslovnih prostora, na kotu +0.30 metara. Ulazi u poslovne prostorije smješteni su na sve četiri strane, dok se glavni ulaz u stambeni dio nalazi sa sjeverne strane. U sklopu glavnog ulaza projektovane su vertikalne komunikacije - trokrake stepenice i tri lifta.

Gornje etaže planirane su za stanovanje, a projektom je predviđena izgradnja 83 stana. U osnovi prvog, trećeg i sedmog sprata projektovano je po 11 stanova i to sedam jednosobnih i četiri dvosobna. Drugi, četvrti, peti, šesti i osmi sprat imaće po 10 stanova - pet jednosobnih, četiri dvosobna i jedan trosobni. Prilikom projektovanja stanova dnevne i spavaće zone su orjentisane tako da je omogućena maksimalna osunčanost u toku dana. Objekat se završava ravnim neprohodnim krovom sa svim potrebnim hidroizolacijama i termoizolacijama.

Sa postojeće i planirane mreže gradske infrastrukture objekat će biti povezan na gradske trase vodovoda i kanalizacije i napojnih kablova električne energije i PTT mreže shodno UT uslovima kao i uslovima nadležnih institucija. Sa stanovišta tehničkih i tehnoloških zahtjeva u projektovanom objektu je ispoštovana funkcionalnost kako u podrumskom dijelu, tako i na prizemnoj i spratnim etažama gdje su planirane stambene jedinice.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/ArchiStudio)
U stanovima je u skladu sa tehničko-tehnološkim zahtjevima izvršeno pravilno grupisanje zoninga, tj. dijela za odmor, za pripremu hrane i objedovanje, dijela za higijenu i za spavanje. Veze su projektovane u najkraćoj mogućoj formi, a zoninzi su orijentisani tako da se ispoštuju osnovne vizure prema širem okruženju.

Cjelokupni objekat je uklopljen u ambijent u skladu sa okolnim prostorom. Projektovan je tako da upotrebom i adekvatnom ugradnjom kvalitetnih materijala, hidroizolacijom i termoizolacijom garantuje visoku energetsku efikasnost. Njegovi fasadni zidovi čine kvalitetnu termoizolaciju kao i plafon završnog sprata. U okviru spoljašnje stolarije su predviđeni i aluminijumski venecijaneri kao zaštita od sunca.

U stambeno-poslovni objekat se pristupa sa bulevara sa istočne strane koji je planiran DUP-om Topolica Bjeliši. Kolsko-pješačka saobraćajnica je novoprojektovana i planiraće se uz nova investiciona ulaganja. Lokacija objekta je adekvatno uključena u saobraćaj, tako da je pješački i kolski pristup omogućen sa postojećih saobraćajnica, koje će se koristiti do izgradnje novih.

Na lokaciji objekta se projektom predviđa novo ozelenjavanje na slobodnim površinama, koje će svojom ulogom likovno unaprijediti lokaciju. Zelenilo je planirano kao zasad travnatih površina sa mjestimičnim sezonskim cvijećem i niskim uređenim zimzelenim rastinjem. Takodje, zelenilo je predviđeno i na krovu zgrade.



Fotogalerija
Stambeno-poslovni objekat Bar
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.