NavMenu

Iz Brazila u orbitu - Brensonov modifikovani boing 747 sprema se da lansira rakete u svemir

Izvor: Novosti Petak, 07.05.2021. 11:01
Komentari
Podeli
(Ambiciozno - Ranije predstavljeni svemirski brod VSS "Imedžin" Brensonovog "Virdžin galaktika") Modifikovani boing 747 milijardera Ričarda Brensona bi mogao uskoro da lansira rakete u orbitu sa sjeverne obale Brazila, u vrijeme kada južnoamerička zemlja krči svoj put ka svemiru.

Brazilska svemirska agencija (AEB) i vazduhopovstvo te države su prošle nedelje saopštile da su odabrale četiri kompanije, uključujući i Brensonovu, da mogu da koriste lansirni centar Alkantara, prenio je Rojters.

Lansirno mjesto se nalazi blizu Zemljinog ekvatora, što olakšava podizanje veće težine u vazduh i lansiranje košta manje, rekao je šef AEB Karlos Moura, koji predviđa da će se prvi orbitalni let pokrenut iz Brazila desiti u prvoj polovini 2022. godine.

Moura takođe očekuje da će se dogovor potpisati do kraja godine sa kompanijojm Hyperion rocket systems iz američke države Delaver o korišćenju glavne lansirne rampe sa Alkantare, zajedno sa kanadskom kompanijom C6 i Orion AST iz Virdžinije.

Njihove operacije će u početku biti usmjerene ka skupljanju svemirskog otpada.

Brazilci planiraju da im svemirski program bude dio globalnog lansirnog tržišta, vrijednog 300 mlrd USD godišnje.

Brazil će dobiti dio lansirnog tržista i očekuje se da bi zarada mogla da poraste na 18 mlrd USD do 2029. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.