NavMenu

Međunarodna Hidro avio regata Montadria 2021 - Avioni ponovo u Beranama (FOTO)

Izvor: Media Biro Petak, 07.05.2021. 10:22
Komentari
Podeli
(Foto: Media Biro)
Drugi dan Međunarodne Hidro avio regata Montadria 2021, koja se odvija širom Crne Gore, otvoren je preletom i slijetanjem formacije od tri aviona na aerodromu u Beranama. Ovakav vid manifestacije u dijelu hidro-avio regate u Crnoj Gori održava se po prvi put, a ujedno i obilježava 80 godina od poslednjeg leta Eskadrile pilota Hidroaviona sa teritorije Crne Gore.

Između ostalog, cilj ove regate je oživljavanje aerodroma u Beranama i stvaranje uslova za afirmaciju u sportsko-turističke svrhe, a ujedno i sjećanje na heroinu pilotkinju Gospodju Olgu Šoškic Milović koja je preminula 28 maja 1989. godine.

- Sama u avionu, a dolje pod krilima promiču polja i rijeke, krovovi kuća i šljivici… Osjećala sam se srećnom i slobodnom kao ptica. I zapjevala sam tiho… - ovako je Olga Šoškić Milović mnogo kasnije opisala svoj prvi uzlet jedrilicom sa beranskog aerodroma sredinom pedesetih godina prošlog vijeka. Imala je tada dvadesetak godina i bila je jedina djevojka u prvoj generaciji pilota jedriličara beranskog Aero kluba.

(Foto: Media Biro)
- U Beranama smo da prezetnujemo ljepote Berana, da oživimo malo beranski aerodrom, da mu damo na značaju u kompletnom programu avio regate. Naravno, za opštinu Berane i cijelu Crnu Goru, hidroavijacija donosi novi potencijal u okviru turističke ponude. Regata je podržana od relevatnih činilaca Vlade Crne Gore i turističkih organizacija i svih lokalnih samouprava - kazao je direktor manifestacije Siniša Bubanja.

Pilot i predsjednik Organizacionog odbora Dragiša Raičević podijelio je utiske sa današnjeg slijetanja.

- Utisci su prleijepi. Posle toliko godina pripremanja napravili smo taj let emotivno - istakao je Raičević.

Savjetnik predsjednika Opštine Berane Darko Stojanović je rekao da je ovo je jedna od prvih aktivnosti koju, saradnji sa organizatorima Međunarodne Hidro avio regate Montadria 2021, organizuju u Beranama.

- Nadam se da ovo predstavlja samo početak sportskih i turističkih aktivnosti koje planiramo za beranski aerodrom i da to bude prvi korak za valorizaciju aerodroma koji će značiti puno ne samo za Berane, nego i za čitav region i za čitav sjever Crne Gore - poručio je Stojanović.

(Foto: Media Biro)
On je podsjetio da su sa aerodroma u Beranama, sve do kraja 70-ih godina, dva puta nedeljno uzlijetali avioni za Beograd i Ljubljanu.

- Voljeli bismo da se takve stvari vrate na naš Aerodrom. Svjesni smo sadašnje realnosti i ekonomske situacije i zbog toga kažem da ćemo, zajedno sa organizatorima ove Manifestacije i svim raspoloživim partnerima, raditi korak po korak, ali studiozno i ozbiljno da priče o valorizaciji beranskog aerodroma budu, kao do sad, samo prazna obećanja, priče na papiru nego konkretni koraci - zaključio je Stojanović.

Montadria 2021 počela je u srijedu, preletom aviona s Aerodroma Tivat iznad Porto Montenegra.


Fotogalerija
Montadria 2021 - Avioni u Beranama
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.