NavMenu

Privremeno finansiranje i u maju

Izvor: Mina Četvrtak, 06.05.2021. 15:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Steve Buissinne)Ilustracija
Ministarstvo finansija i socijalnog staranja objavilo je na sajtu rješenje o privremenom finansiranju za maj.

U rješenju se navodi da se potrošačkim jedinicama, koje se finansiraju iz budžeta, za maj odobravaju sredstva do iznosa jedne dvanaestine stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godini.

- Nepotrošena sredstva odobrena rješenjima o privremenom finansiranju za januar, februar, mart i april mogu se utrošiti u maju - navodi se u dokumentu.

Pojedinačan iznos sredstava dodijeljen svakoj potrošačkoj jedinici objavljen je u sklopu rješenja.

Vlada je sredinom decembra, umjesto donošenja budžeta, odlučila da pređe na privremeno finansiranje.

Država će se privremeno finansirati sve dok Skupština ne usvoji Predlog zakona o budžetu za ovu godinu, koji je od 31. marta u skupštinskoj proceduri.

Budžet je projektovan na 2,45 mlrd EUR, od čega se na izvorne prihode odnosi 1,88 milijardi, dok su nedostajuća sredstva 575 miliona. Deficit je projektovan na 139 mil EUR.

Ukoliko Skupština ne usvoji budžet, Vlada može da nastavi da se privremeno finansira do kraja godine.

Privremeno finansiranje je omogućeno Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.

U članu 37 tog Zakona navodi se da ako se zakon o budžetu države, odnosno odluka o budžetu opštine, ne donese do 31. decembra tekuće, za narednu fiskalnu godinu, Ministarstvo finansija, do njegovog donošenja, potrošačkim jedinicama mjesečno odobrava sredstva do iznosa jedne dvanaestine stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godini, a odgovorna osoba u opštini, do donošenja budžeta opštine, odobrava sredstva u skladu sa zakonom kojim se uređuje finansiranje lokalne samouprave.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.