NavMenu

Pšenica iz Francuske još uvijek se nalazi u silosima Luke Bar - Čeka namjenu i tužilaštvo

Izvor: Vijesti Četvrtak, 06.05.2021. 14:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: smart.art/shutterstock.com)Ilustracija
Dokumentacija koja se odnosi na nabavku i postupanje sa 10.500 tona pšenice koju je prethodna Vlada uvezla iz Francuske, još nije predata državnom tužilaštvu, a pšenica se i dalje nalazi u silosima Luke Bar, gdje je smještena od 2. maja 2020. godine.

To je Vijestima rečeno iz Ministarstva ekonomskog razvoja (MER), iz kojeg je krajem februara najavljeno da će predmetna dokumentacija biti predata tužilaštvu na dalje postupanje, dok je za prvu polovinu marta bilo najavljeno zaključivanje ugovora o prevozu i novom skladištenju pšenice.

- Predmetna dokumentacija se obrađuje i još uvijek nije upućena. Nema mjesta konstataciji da se sa predajom predmetne dokumentacije kasni, jer u tom smislu nije utvrđen rok. Od roka predaje mnogo je važnije da dokumentacija bude cjelovito i valjano pripremljena, na čemu MER i radi - naveli su iz ovog Ministarstva, koje nije preciziralo zašto se kasni sa zaključivanjem ugovora o prevozu i novom skladištenju pšenice.

Oni su kazali da su u prethodnom periodu sproveli aktivnosti u cilju stavljanja navedene količine pšenice u funkciju shodno namjeni radi koje je nabavljena i koju joj je odredila prethodna Vlada, ali da je zaključak da "nema i da nije bilo ozbiljnog poremećaja na tržištu,odnosno, da pandemija nije izazvala nestašice brašna".

Samo tri opštine tražile brašno

Iz MER-a su rekli da su uputili oko 100 dopisa i urgencija opštinama kako bi utvrdili stvarnu potrebu za intervencijom na tržištu, od čega su tri opštine (Tivat, Cetinje i Herceg Novi) izrazile potrebu da se snabdiju brašnom pod uslovima koji su propisani Planom za interventne nabavke, dok, kako tvrde iz MER-a, na dopise nijesu odgovorile opštine Andrijevica, Gusinje, Petnjica, Plužine, Podgorica i Šavnik.

- Potrebna količina brašna iznosi ukupno za tri opštine oko 20 tone u intervalu od mjesec dana. Shodno činjenici da se mljevenjem ove količine pšenice može dobiti 9.000 tone brašna potrebna količina je zanemarljva, te se može smatrati da nije moguće pšenicu na ovaj način pustiti u promet. Na osnovu toga što pšenica nije puštena u promet shodno namjeni za koju je kupljena te da opštine i nosioci snabdijevanja sa njihovih teritorija nijesu iskazale potrebu za intervencijom na tržištu po dopisima i urgencijama MER-a, zaključak je da nema i da nije bilo ozbiljnog poremećaja na tržištu, odnosno, da pandemija nije izazvala nestašice brašna - kazali su iz MER-a.

Te stvari pokazuju, kako iz Ministarstva navode, da je nabavka pšenice bila nepotrebna i neutemeljena na stvarnim potrebama tržišta "kako u vrijeme njene nabavke, tako i kasnije tokom trajanje pandemije koronavirusa".

Pokušaće da smanje gubitak

- Iz tih razloga MER će razviti alterantivne scenarije upotrebe ove pšenice o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena i uradiće sve što je u njegovoj mogućnosti da se pšenica upotrijebi na način koji će biti najoptimalniji i predstavljati najmanji materijalni gubitak.

Bivša Vlada je kupila 10.500 tona francuske pšenice po navodno većoj cijeni zbog epidemije virusa korona, za ukupno 2,4 mil EUR (ili 229,23 eura po toni), a kompletan postupak nabavke kao i sve relevantne informacije u vezi sa pregovaranjem i kupovinom od firme Transgrain France S.A.S. je proglasila tajnom.

Nova vlast je skinula oznaku tajnosti nakon prethodno pribavljenog mišljenja Direkcije za tajnost podataka.

Ministar MER-a Jakov Milatović je krajem prošle godine kazao da Luka Bar više od pola godine svakog mjeseca ispostavljala državi račun u iznosu od 48.250 eura za čuvanje žitarice u tranzitnom silosu, što znači da je samo po tom osnovu do kraja prošle godine dodatno plaćeno oko 290 hiljada eura.

Tada je objasnio da Crna Gora trpi štetu zbog ove pšenice jer ona nije skladištena u odgovarajućim uslovima i silosima, te da su silosi u Baru tranzitni i nemaju uslove za dugoročno skladištenje.

Bivša ministarka ekonomije Dragica Sekulić, čiji je resor u ime Vlade nabavio pšenicu, ranije je Vijestima kazala da novo rukovodstvo ministarstva glumi istražne organe kako bi zabavljalo vaskoliku javnost, te da da bi se "kao odgovorni profesionalac koji je pošteno i zakonito radio svoj posao, nikada ne bježeći od bilo kakve vrste odgovornosti i vjerujući u ispravnost svojih odluka" odazvala pozivu tužilaštva ako se otvori bilo koji predmet na bilo koju temu iz resora koji je pokrivala.

Ponovo će analizirati kvalitet pšenice

Pšenica koja se skoro godinu dana nalazi u silosima Luke Bar, kako su iz Ministarstva objasnili, štićena je u tri navrata postupkom fumigacije i dodatno još jednom elevacijom (premještanjem iz ćelije u ćeliju).

Kazali su da je 19. januara ove godine Uprava za bezbjednost hrane izvršila inspekcijski nalaz koji je pokazao da je pšenica bezbjedna za ljudsku ishranu i zadovoljavajućeg kvaliteta.

- Međutim, kako je od ove analize proteklo određeno vrijeme, potrebno je ponovo analizirati stanje, pa je je opet upućen zahtjev Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da Uprave za bezbjednost hrane, fitosanitarne i veterinarske poslove, ponovo izvrši analizu stanja pšenice - naveli su iz MER-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.