NavMenu

Građevinci u Republici Srpskoj rade punom parom, niče i retail park u Gradišci

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 05.05.2021. 17:54
Komentari
Podeli
(Foto: Josue Isai Ramos Figueroa/unsplash)
Broj izdatih građevinskih dozvola za gradnju u martu ove godine u odnosu na isti mjesec 2020. veći je za 100%, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Dok su neke privredne grane teško pogođene pandemijom, građevinarstvo u Republici Srpskoj bilježi pozitivne rezultate.

Ovo potvrđuje i Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala u Privrednoj komori RS, istakavši da je oblast visokogradnje, posebno u dijelu stanogradnje, bila u konstantnoj ekspanziji u zadnjem periodu.

- Ono što želim istaći jeste da je građevinski sektor uskladio poslovne aktivnosti s novonastalim režimom i poslovao tokom pandemije poštujući propisane mjere o ličnoj zaštiti stanovništva, dezinfekciji gradilišta kao i uopšteno ponašanju u novonastaloj situaciji. S obzirom na ovo, sektor građevinarstva je poslovao u dosta smanjenom obimu i u skladu s preporukama Vlade RS - objasnio je Petrović.

Prema njegovim riječima, smanjen kapacitet radnika u cilju sprovođenja epidemioloških mjera o ličnoj zaštiti stanovništva doveo je do toga da je vrlo teško pričati o produktivnosti privrednih društava u ovakvim uslovima poslovanja u dobrom dijelu prethodne godine.

Ipak, podsjetimo, ova godina počela je optimistično, na šta ukazuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Kada je u pitanju sama pandemija, sve industrije morale su nalaziti način kako da se suoče s ovakvim presedanom i uslovima koje niko nije mogao predvidjeti. U sjeni svih priča o virusu korona, pojedine firme su našle način da nastave započete procese i strateške planove prilagode novonastalim uslovima.

Kao pozitivan primjer nameće se projekat Centrum Retail park u Gradišci, koji je najveći takav kompleks u Bosni i Hercegovini, čija se gradnja privodi kraju. Poseban uspjeh investitora predstavlja to što su ovakav projekat, koji će se prostirati na 18.000 m2, uspjeli izvesti u vrijeme korona krize.

- Dinamika radova se odvija po planu koji je usvojen prije pandemije, a svečano otvaranje planirano je u oktobru. Osim samog retail parka, u planu je i izrada kružne saobraćajnice kojom će biti omogućen brz i lak prilaz parkingu, a sve planiramo završiti do oktobra. Ključna stavka je sama lokacija, koja je uz najprometniji granični prelaz, onaj u Gradišci, na putnom pravcu koji direktno vodi do EU - istakao je Branko Vidaković, komercijalni direktor kompanije Centrum Trade.

Dakle, dok kompanija Centrum Trade uspješno privodi kraju svoj veliki projekat, pozitivnih primjera ima još, a odnose se na izgradnju stanova u Srpskoj.

- Početak 2021. godine donio je dodatno povećanje tražnje za stanovima, što je prouzrokovalo da i pored dinamične gradnje imamo problem s nedostatkom stanova - istakao je Petrović.

Objasnio je da je sve ovo izazvano time što je u protekloj godini u dobroj mjeri stala prodaja stanova, a što je za dalju posljedicu imalo direktno obustavljanje gradnje već dogovorenih poslova, kao i planiranja novih investicija.

- Sve ovo uticalo je i na drastično manji broj izdatih građevinskih dozvola u ovom periodu prethodne godine jer svi su bili u fazi čekanja dok se stanje u potpunosti ne normalizuje. Srećom po ovaj sektor, početkom jula 2020. potražnja za stanovima dostigla je prije pandemijski nivo, tako da je krenula tražnja za izdavanjem građevinskih dozvola kako u 2020. tako i u 2021. godini - rekao je Petrović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.