NavMenu

Olivmont iz Bara 10 godina proizvodi sapune na bazi maslinovog ulja - Firma pokrenula i sopstvenu proizvodnju eteričnih ulja, na tržište izlazi i novi kozmetički proizvod

Izvor: eKapija Srijeda, 05.05.2021. 13:21
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/MarcoCentenaro80)
Studentkinja Marija Babić odlučila je da znanje koje stiče na Biotehničkom fakultetu iskoristi za sopstveni biznis - proizvodnju eteričnih ulja. Iako je mlada, Marija je iskustvo i preduzetničko znanje stekla uz majku Miru koja se duže od 10 godina bavi proizvodnjom sapuna na bazi maslinovog ulja.

Nakon što je Opština Bar raspisala konkurs za dodjelu sredstava za podsticaj preduzetništva, Marija je konkurisala biznis planom "Proizvodnja eteričnih ulja". Dobila je bespovratna sredstva koja je uz dio porodičnog novca uložila u sistem za destilaciju eteričnih ulja i sušaru za ljekovito bilje.

Proizvodnjom eteričnih ulja Marija je dopunila sirovine za proizvod Babića - sapune od maslinovog ulja, a na tržište plasira i novi kozmetički proizvod - hidrolat za njegu lica.

Marija ističe da je jedan od ciljeva ovog posla veća iskorišćenost prirodnih resursa. Proizvodi ulje od lovorovog lista, sirovine koje ima svih 12 mjeseci u dovoljnim količinama u barskom kraju.

- Za potrebe proizvodnje u porodičnoj firmi Olivmont, mi smo do sada eterična ulja uvozili iz inostranstva. To je bio razlog da krenemo u sopstvenu proizvodnju eteričnih ulja koja se dodaju u sapune. Naš sapun je sada 100 odsto proizveden u Crnoj Gori - kaže Marija.

Uz proizvodnju, Marija u saradnji sa turističkim agencijama uvodi novu agroturističku ponudu.

- Nakon pješačkih tura kroz živopisne maslinjake u okolini Bara, turistima će u ambijentu sela Zupci biti prezentovana proizvodnja eteričnih ulja, a mogu učestvovati u branju lista lovora, zatim uživati u domaćoj hrani ovog kraja. Iz Bara mogu da ponesu orginalan suvenir - sapun od maslinovog ulja - Made in Montenegro - navodi Marija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.