NavMenu

Deficit budžeta u prvom kvartalu 103,5 mil EUR

Izvor: Mina Utorak, 04.05.2021. 14:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PureSolution/shutterstock.com)Ilustracija
Deficit budžeta je u prvom kvartalu ove godine iznosio 103,5 mil EUR ili 2,2% bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je 93,4 miliona manje u odnosu na planirani, pokazuju podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Iz Ministarstva su kazali da je kretanje fiskalnih parametara i u prvom kvartalu bilo pod direktnim uticajem mjera koje se sprovode u cilju zaštite javnog zdravlja, a koje neminovno utiču na ograničavanje ekonomskih tokova.

- Prihodi budžeta u periodu od januara do kraja marta iznosili su 348,4 mil EUR ili 7,5 odsto procijenjenog BDP-a, što je 15,9 miliona više u odnosu na planirane, prvenstveno usljed veće naplate po osnovu poreza na dobit pravnih lica - navodi se u izvještaju Ministarstva o izvršenju budžeta za prva tri mjeseca.

U poređenju sa prvim kvartalom prošle godine, koji je karakterisao snažan rast ekonomske aktivnosti kao nastavak pozitivnih kretanja makroekonomskih indikatora u 2019, prihodi su manji 27 mil EUR, usljed smanjene ekonomske aktivnosti.

Iz Ministarstva su dodali da je najveće negativno odstupanje u odnosu na prvi prošlogodišnji kvartal zabilježeno kod poreza na dodatu vrijednost (PDV) i akciza, u iznosu od 18,3 miliona odnosno 6,7 miliona, kao rezultat smanjenog ostvarenog prometa.

- U odnosu na plan, naplata prihoda po osnovu PDV-a i akciza je veća 1,4 miliona odnosno 2,9 miliona - precizirali su iz Ministarstva.

Najveći rast u odnosu na plan i prošlu godinu zabilježen je kod prihoda od poreza na dobit u iznosu od 12,2 mil EUR ili 65,5%, odnosno 6,6 miliona ili 27,1%.

- Ostvarena naplata po tom osnovu predstavlja indikator visokog stepena poreske discipline, čak i u uslovima pandemije kada je ograničena privredna aktivnost - objasnili su iz Ministarstva.

U prvom kvartalu kod kategorije naknada nastavlja da se bilježi rast i to 33,1 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period i 23,3 odsto u odnosu na plan, usljed naplate koja se ostvaruje po osnovu implementacije Programa ekonomskog državljanstva.

Iz Ministarstva su podsjetili da se, s obzirom na to da Zakon o budžetu za ovu godinu nije donijet do 31. decembra, pristupilo privremenom finansiranju, po kojem se potrošačkim jedinicama mjesečno odobravaju sredstva do iznosa jedne dvanaestine stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godini.

Izdaci budžeta su u prvom kvartalu iznosili 451,9 mil EUR ili 9,7% procijenjenog BDP-a.

U odnosu na plan i isti prošlogodišnji period manji su 77,5 miliona odnosno 700.000 EUR.

- Zabilježeno odstupanje izdataka posljedica je toga što se prilikom utvrđivanja plana pošlo od pretpostavke stvaranja neophodne fiskalne rezerve za potrebe finansiranja mjera i aktivnosti u uslovima neizvjesnosti u periodu pandemije - saopštili su iz Ministarstva.

U strukturi budžetskih izdataka, tekući s ostvareni na nivou od 189,1 milion i manji su 28,6 miliona u odnosu na planirane.

Nižu realizaciju u odnosu na plan opredjeljuje niže ostvarenje gotovo svih kategorija tekućih izdataka, a prvenstveno rashoda za usluge u iznosu od 14 miliona.

U odnosu na prvi kvartal prošle godine, tekući izdaci su manji 12 mil EUR.

- Kapitalni izdaci realizovani su u iznosu od 27,1 mil EUR, što je manje 17 miliona od planiranih, dok su u odnosu na realizaciju u istom prošlogodišnjem periodu veći za milion EUR - precizira se u izvještaju.

Najznačajnije odstupanje u odnosu na prvi kvartal prošle godine zabilježeno je kod kategorije rezerve u iznosu od 30 miliona EUR, prvenstveno usljed izdvajanja sredstava za osnivački kapital nove nacionalne avio-kompanije ToMontenegro, ali i nastavka sprovođenja pomoći privredi i građanima kroz pakete mjera podrške, pri čemu se najveći dio odnosi na subvencije zarada zaposlenih.

- Takođe, rast u odnosu na uporedni period bilježi i kategorija bruto zarade i doprinosi na teret poslodavca u iznosu od 10,9 miliona EUR, prevashodno usljed povećanja fonda bruto zarada u sektorima zdravstva i prosvjete - dodali su iz Ministarstva.

Kategorija transferi institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru bilježi nižu realizaciju u odnosu na prvi kartal prošle godine od 22,2 mil EUR, prevashodno usljed nižeg izdvajanja u dijelu transfera instutucijama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.