NavMenu

Nastavlja se direktno subvencionisanje zarada zaposlenih - Program za april, maj i jun realizuje se po novom modelu

Izvor: eKapija Nedjelja, 02.05.2021. 12:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Bru-nO)Ilustracija
Vlada Crne Gore nastaviće realizaciju programa subvencionisanja zarada za drugi kvartal 2021. godine, sa ciljem očuvanja radnih mjesta i privrednog potencijala, kao baze za oporavak privrede u narednom periodu

Program za mjesece april, maj i jun realizuje se po novom modelu, koji tretira privredne subjekte pojedinačno, pa tako program sadrži mjeru subvencija za zarade zaposlenih u ugroženim privrednim subjektima, koji su definisani shodno analizi pada prihoda u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu za privredne subjekte i preduzetnike koji djelatnost obavljaju po stvarnom dohotku, odnosno padu prometa za paušalno oporezivanje za 2020. i 2021. godinu za preduzetnike paušalce. Predmet analize su privredni subjekti koji finansijske iskaze predaju u zakonskom roku.

Kategorizacija intenziteta podrške u skladu sa navedenom analizom je sljedeća:
- pad prihoda/prometa u intervalu 50%-70% - 50% minimalne bruto zarade
- pad prihoda/prometa u intervalu 70,1%-90% - 75% minimalne bruto zarade
- pad prihoda/prometa u intervalu 90,1%-100% - 100 % minimalne bruto zarade

- Subvencije se nastavljaju i za preduzetnike i privredna društva čiji zaposleni su naredbama Ministarstva zdravlja, u cilju suzbijanja epidemije stavljeni u karantin ili izolaciju, kao i za zaposlene koji su koristili pravo na plaćeno odsustvo sa rada po osnovu čuvanja djeteta mlađeg od 11 godina, odnosno djeteta sa smetnjama u razvoju mlađeg od 18 godina - objašnjeno je.

Intenzitet podrške za zaposlene u karantinu/izolaciji je 50% minimalne bruto zarade, dok se intenzitet podrške za zaposlene na plaćenom odsustvu sa rada određuje u skladu sa dužinom prekida obrazovno-vaspitnog rada u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama i primjene online sistema učenja (na nedjeljnom nivou).

- Istovremeno, program definiše dodatnu podršku u smislu mogućavanja subvencija privrednim subjektima za zaposlene koji su u prethodnom periodu ostvarili pravo po osnovu mjere novo zapošljavanje (za novozaposlena lica koja su evidentirana zaključno sa 31.12.2020. godine), pod uslovima koji su definisani u okviru programa - saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Programom će se pružiti podrška za oko 6.000 privrednih društava i preduzetnika koji zapošljavaju oko 20.000 zaposlenih.

Privredna društva i preduzetnici podnose zahtjeve za subvenciju, u periodu od 1. do 20. u mjesecu, za prethodni mjesec.

- Napominjemo da će podnošenje prijava za subvencije zarada za april 2021. godine, za preduzetnike koji finansijske iskaze predaju u zakonski predviđenom roku do 30. aprila 2021. godine, zbog tehničkih razloga, biti omogućena u posebno definisanom roku, o kojem ćemo blagovremeno informisati potencijalne korisnike relevantnim saopštenjem - navode iz Ministarstva.

Zahtjevi za subvenciju podnose se, kao i u prethodnom periodu, elektronskim putem i upotrebom digitalnog sertifikata (uz obavezu prethodnog podnošenja IOPPD) posredstvom elektronskog servisa "Program za dodjelu subvencija" koji je realizovan na portalu Uprave prihoda Crne Gore. Preduzetnici koji ne posjeduju digitalni sertifikat za rad sa e-servisima Upravi prihoda Crne Gore, zahtjev podnose unošenjem traženih podataka na istom portalu koristeći Program za dodjelu Subvencije - preduzetnici bez certifikata uz prethodno podnešeni GPPFL/ZPO obrazac (https://www.subvencije.me).

- Ujedno informišemo preduzetnike i privredna društva da e-mail adresa prigovori@mek.gov.me neće biti u funkciji, a sva neophodna komunikacija i podrška pružaće se putem e-mail adrese subvencije@mek.gov.me - zaključuje se u saopštenju.


U aprilu podrška za zaposlene na plaćenomom odsustvu sa rada u 12 opština

Kako je već navedeno, jedna od mjera odnosi se na subvencije za zarade zaposlenih na plaćenom odsustvu sa rada po osnovu čuvanja djeteta mlađeg od 11 godina, odnosno djeteta sa smetnjama u razvoju mlađeg od 18 godine. Intenzitet podrške definiše se u skladu sa dužinom (na nedjeljnom nivou) prekida rada javnih i privatnih vaspitno-obrazovnih ustanova i primjene online sistema učenja, shodno naredbama Ministarstva zdravlja, odnosno Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, a u odnosu na Programom definisani iznos subvencije (minimalna bruto zarada – 222 EUR).

Pravo na ovaj vid podrške za mjesec april imaju zaposleni u 12 opština, sljedećeg intenziteta:
- Za zaposlene u - Pljevljima, Šavniku i Andrijevici, 100% minimalne bruto zarade
- Za zaposlene u - Nikšiću, Mojkovicu, Beranama i Kolašinu, 75% minimalne bruto zarade
- Za zaposlene u - Podgorici, 50% minimalne bruto zarade
- Za zaposlene u - Cetinju, Ulcinju, Danilovgradu i Bijelom Polju, 25% minimalne bruto zarade.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Olakšica za vozače: Uz elektronsku naplatu putarine, uskoro bez zadržavanja na putevima u Srbiji

Vozačima u Crnoj Gori, uskoro će biti dostupna mogućnost da sa sopstvenim tag uređajem elektronski plaćaju putarinu kako u Crnoj Gori tako i na cestama u Srbiji, što će značiti manje zadržavanje i brži protok saobraćaja. Kako za portal Kolektiv me objašnjava Ana Palibrk iz preduzeća Monteput, riječ je platfortmi Toll for all (T4A) – Putarina za sve, koja podrazumijeva da se sa jedinstvenim tag uređajem može putovati kroz više

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.