NavMenu

Postavljanje kamena temeljca za gradnju HE Buk Bijela 17. maja

Izvor: Nezavisne novine Subota, 01.05.2021. 12:56
Komentari
Podeli
(Foto: lustra/shutterstock.com)
Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će 17. maja biti položen kamen temeljac za hidroelektranu Buk Bijela na Drini, kao i da će tog dana biti održana zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske u Banjaluci.

Brnabić je rekla i da bi sljedeće godine trebalo da počne gradnja aerodroma u Trebinju, a da je Srbija izdvojila značajna sredstva za eksproprijaciju zemljišta.

Ona je to rekla u parlamentu na pitanje poslanika SNS Milimira Vujadinovića kada će početi radovi na izgradnji tog aerodroma, govoreći o pomoći i saradnji sa Republikom Srpskom.

Brnabić je, takođe, navela da bi krajem jula ili u avgustu trebalo da bude otvoren most Bratoljub između Ljubovije i Bratunca.

- Iskreno se nadam da ćemo konačno krajem jula ili u avgustu otvoriti taj most, koji smo mi završili sa naše strane 2017. godine. Čekalo se otvaranje graničnog prelaza. Taj most će mnogo značiti za ljude sa obe strane mosta - rekla je Brnabić.

Ona je najavila i da će 17. maja biti održana zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske.

- Pravili smo pauzu preko godinu dana zbog korone, a sada kada se situacija stabilizovala, 17. maja idemo u Banjaluku, na zajedničku sednicu, da pokrenemo dinamiku oko brojnih projekata - rekla je Brnabić.

U tom smislu, navela je da će 17. maja biti postavljen kamen temeljac za hidroelektranu Buk bijela, što je, kaže, strateški projekat "do kojeg nam je mnogo stalo".

Kada je riječ o aerodromu Trebinje, koji je izuzetno važan, Brnabić je izrazila nadu da će se krenuti u izgradnju sljedeće godine.

- Izdvojili smo značajna sredstva za eksproprijaciju. Aerodrom biće u vlasništvu Srbije - rekla je Brnabić i dodala da je važan i projekat automatizovane protivgradne zaštite.

Jedna od tema zajedničke sjednice vlada biće i otvaranje pograničkih industrijskih zona.

Podsjetila je da Srbija podržava i četiri opštine Dubicu, Kostajnicu, Drvar i Nevesinje.

Ona je navela i da je sa Vučićem skoro razgovarala o izgradnji Naučno-tehnološkog parka u Sarajevu, dodajući da bi volela da takve projekte rade i sa nekim drugim narodima.

- Voljela bih da smo sa Prištinom, kada su uvodili takse od 100 odsto, stavljajući etnički predznak namirnicama, mogli da razgovaramo kako da izgradimo park, da digitalizujemo škole, nešto što će značiti drugačiju budućnost. Ali, sa te strane nismo imali sagovornika - rekla je Brnabić.


Ona je poručila da će Srbija nastaviti da širi politiku mira i saradnje, razumijevanja, jer je to jedini način da se ide naprijed.

Ministar infrastrukture Srbije Tomislav Momirović rekao je da su izdvojena sredstva za eksproprijaciju zemljišta, sa čime bi trebalo da se krene na jesen, dok, kako kaže, do kraja godine računa na građevinsku dozvolu.

On je naveo da je započela i komunikacija sa predstavnicima BiH, na centralnom nivou, o kontroli neba iznad budućeg aerodroma Trebinje.

- Ne žeimo da mi finansiramo aerodrom, a da kontrolu neba ima treća strana, ne Srbija, ne BiH, nego Hrvatska. Želimo da podržimo BiH da kontroliše nebo iznad svoje zemlje. Ako ne, onda to može SMATSA. Otvorili smo kompleksno pitanje, koje je i političko i strateško i planiramo da ga rešimo u narednih godinu dana kako bismo zaštitili imovinu Srbije u RS - rekao je Momirović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nova sezona, stari problemi: Fali sezonaca, inspektora, granične policije, parking prostora, boljih saobraćajnica

Nedostatak sezonske radne snage, autobuskog prevoza sa podgoričkog aerodroma od centra Glavnog grada, neriješeno pitanje buke i čistoće, loša saobraćajna povezanost, saobraćajne gužve i gužve na graničnim prelazima, nedovoljan broj službenika granične policije na primorja, nemogućnost strancima da plate parking mjesta SMS-om, neadekvatan inspekcijski nadzor, izostanaka organizovane pripravnosti pojedinih domova zdravlja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.