NavMenu

U Crnoj Gori će biti izgrađen Međunarodni institut za održive tehnologije SEEIIST - Lokacija će biti poznata do kraja godine

Izvor: eKapija Petak, 30.04.2021. 12:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sfam_photo/shutterstock)Ilustracija
Na teritoriji Crne Gore biće izgrađen Međunarodni institut za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST), a Vlada je na poslednjoj sjednici usvojila informaciju o realizaciji ove investicije.

Naredni korak u realizaciji ovog važnog projekta predstavlja upravo izbor lokacije SEEIIST instituta, koja bi trebalo da bude poznata do kraja 2021. godine, saopšteno je iz Vlade.

- Komisija sačinjena od eksternih eksperata, van zemalja Jugoistočne Evrope, radi na definisanju detaljnih tehničkih uslova i potreba tj. osnovnih kriterijuma za odabir lokacije do kraja 2021. Konstatovano je da Crna Gora posjeduje kapacitete da obezbijedi lokaciju za izgradnju SEEIIST instituta, što bi imalo nemjerljiv značaj za državu, ali i za kompletan region - istakli su iz Vlade.

Kako je krajnji cilj projekta liječenje pacijenata na najsavremeniji način, SEEIIST zapravo ima višestruku misiju u regionu, a to je pospješivanje tehnološkog razvoja i istraživanja iz oblasti biomedicine.

Takođe, dodaju, ovakva krupna naučnoistraživačka infrastruktura, koja će pokrenuti naučnu izvrsnost, spriječiti odliv talenata, podstaći inovacije, mobilnost, internacionalizaciju i transfer znanja, kao i razvoj ostalih komplementarnih tehnologija, naročito u digitalizaciji i korišćenju zelene infrastrukture.

- U tom kontekstu zaduženo je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta da u saradnji sa kabinetom predsjednika Vlade formira interresorno radno tijelo koje će biti zaduženo za realizaciju inicijative za izgradnju instituta SEEIIST na teritoriji Crne Gore - zaključuje se u Vladinom saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.