NavMenu

Vlada Srbije usvojila predlog zakona o metrou i gradskoj željeznici

Izvor: eKapija Četvrtak, 29.04.2021. 16:24
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo finansija)
Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o metrou i gradskoj željeznici, koji se odnosi na izgradnju beogradskog metroa kao jednog od najkompleksnijih infrastrukturnih projekata, koji će biti osnov javnog prevoza u glavnom gradu, saopšteno je iz vlade.

- Ovim zakonskim predlogom omogućiće se brža i jednostavnija realizacija projekta, od procesa pribavljanja zemljišta do izdavanja neophodnih dozvola i ubrzavanja procedure javnih nabavki neophodnih za njegovu realizaciju. Takođe su uređeni i regulatorni, tehnički i drugi uslovi za bezbjedno, pouzdano i uredno odvijanje saobraćaja - navodi se u saopštenju.

Planirano je da realizacija projekta, čija je ukupna vrijednost 6 mlrd EUR, započne do kraja ove godine.

Članovi Vlade usvojili su i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od povjerenja u elektronskom poslovanju, kako bi se povećao broj izdavanja kvalifikovanih elektronskih sertifikata za građane.

Neophodno je da pružaoci usluga omoguće pojednostavljenu upotrebu kvalifikovanih elektronskih sredstava, u smislu pojednostavljenja aplikacije koja omogućava upotrebu sertifikata.

Takođe, potrebno je da pružaoci usluga omoguće potpisivanje na daljinu, budući da isti može da se koristi putem mobilnog telefona, što će značajno doprineti omasovljavanju korišćenja kvalifikovanih elektronskih potpisa.

Na sjednici je usvojena i Uredba o sprovođenju Pilot obuke za tržište rada na osnovu vaučera, kao novi način organizovanja i sprovođenja obuke za tržište rada za ograničen broj polaznika, kako bi se na osnovu tih rezultata unapredila edukacija nezaposlenih lica koja imaju potrebu za sticanjem dodatnih znanja i vještina u cilju njihovog zapošljavanja.

Ovaj pilot projekat obuhvatiće 200 nezaposlenih bez završene srednje škole, a sa završenom osnovnom školom ili onih koji završavaju osnovno obrazovanje po modelu funkcionalnog obrazovanja odraslih, a nalaze se na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Na sjednici je donijet Zaključak o isplati bespovratne novčane pomoći licima koja samostalno obavljaju drugu djelatnost u kulturi, utvrđenu od strane reprezentativnog udruženja u kulturi, a koji 2020. godine nisu dobili finansijsku podršku.

Iz budžeta Republike Srbije će im biti isplaćeno po 90.000 dinara, radi ublažavanja posljedica nastalih usljed pandemije izazvane koronavirusom, a ovim su obuhvaćeni samostalni stručnjaci u kulturi, samostalni saradnici i izvođači kulturnih programa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.